Linkovi

Ulične borbe u Libanu


Naoružani libanski vojnici nišane na snage Šeika Ahmeda Al Asira, 24. juni, 2013.
Naoružani libanski vojnici nišane na snage Šeika Ahmeda Al Asira, 24. juni, 2013.

Libanski vojnici su se danas u Sidonu sukobili sa sledbenicima al-Asira, koristeći tenkove i oklopne transportere kao zaklon

Jedinice libanske armije stežu obruč oko sledbenika dogmatski nastrojenog sunitskog sveštenika, šeika Amada Al-Asira u južnom gradu Sidonu, što je posledica širenja konflikta iz susedne Sirije.

Libanski vojnici su se danas u Sidonu sukobili sa sledbenicima al-Asira, koristeći tenkove i oklopne transportere kao zaklon.

Asir, inače Sunit, postao je otvoreni sledbenik sirijskih pobunjenika koji se bore za zbacivanje predsednika Bašara al Asada sa vlasti, dok libanskom vladom dominiraju šiitska grupa Hezbolah i njeni saveznici. Ekstremisti Hezbolaha su otputovali u Siriju da pomognu u odbrani Asadovog režima.

Sukob je izbio juče kada je armija pritvorila čoveka koji podržava Asira. Njegovi sledbenici su se osvetili napadom na jednu armijsku postaju usmrtivši bar 12 vojnika. Funkcioneri navode da je nekoliko Asirovih sledbenika takodje ubijeno dok je više desetina ranjeno.
XS
SM
MD
LG