Linkovi

Mirovna konferencija o Siriji u Sočiju


Sochi Conference on Syria

Rusija je domaćin Mirovne konferencije o Siriji, koja se održava u Sočiju a čiji je cilj pokretanje pregovora koji bi doveli do izrade nacrta novog ustava. Time bi se utro put ka okončanju skoro sedmogodišnjeg građanskog rata.

Na konferenciju su pozvane stotine sirijskih političara, pobunjenika i predstavnika civilnog društva, ali opoziciona kurdska zajednica je odlučila da je bojkotuje. Sjedinjene Države, Francuska i Britanija su takođe odbile da prisustvuju konferenciji sa obrazloženjem da bi to moglo da ugrozi pregovore o okončanju građanskog rata u Siriji, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

U međuvremenu, Turska je zauzela strateški važnu planinu Džabal Barsaja, sa koje se vidi ceo kanton Afrin, koji planira da oduzme Kurdima, dok su vladini avioni uz pomoć Rusije juče, samo dan pre održavanja konferencije u Sočiju, bombardovali pobunjenička uporišta u Idlibu.

"Planina Barsaja je strateški važna. To je najviša tačka u regionu koja je nekada bila pod kontrolom PKK " rekao je potpukovnik Mohamed Al Hamadin, potrparol grupe sirijskih pobunjenika.

Istovremeno na severozapadu Sirije raste broj civilnih žrtava zbog žestokih oružanih obračuna različitih frakcija.

Borbe su se intenzivirale juče u sirijskom regionu Afrin, iz koga Turska želi da ukloni Kurde sa vlasti. Ankara tvrdi da su Jedinice narodne zaštite – snage sirijskih Kurda, koje su predvodile uspešnu ofanzivu protiv Islamske države u Siriji - zapravo ogranak Radničke partije Kurdistana, PKK, koja već tri decenije vodi krvavu borbu protiv turske vlade.

Juče su u Arfinu sahranjivani boraci i civili ubijeni u turskoj ofanzivi. U bolnicu u Afrinu dovoženi su ranjeni civili, uprkos tvrdnjama Ankare da u vazdušnim napadima nije bilo civilnih žrtava.

U međuvremenu, u bombaškim naletima aviona ruskih i sirijskih snaga u Idlibu, je od nedelje poginulo je najmanje 30 osoba. Posmatrači kažu da su ciljevi jučerašnjih bombardovanja bili pijaca I bolnica u mestu Sarakeb na severozapadu provincije Idlib.

Borbe između različitih frakcija u Siriji postaju sve žešće, a njihovi predstavnici danas su na razgovorim u Sočiju. Iako Rusija podržava sirijsku vladu u borbi protiv opozicije neki sirijski disidenti poput Hajtama Mana su odlučili da prisustvuju konferenciji.

"Ruska uloga u celini je relativna. Postoje mnogi negativni faktori napadi, vazdušni napadi, zatim neke operacije u Siriji, prilikom kojih se nije mislilo na civile. Ima puno toga, ali sa druge strane, od decembra 2011. ja smatram da bez Rusije nema rešenja."

U centru pažnje razgovora u Sočiju je pokretanje procesa rada na novom sirijskom ustavu.

“Krajnji cilj ustavnog procesa je da omogući narodu Sirije da slobodno i nezavisno odlučuju o svojoj budućnosti, a da Ujedinjene nacije nadziru parlamentarne I predsedničke izbore." Stefan de Mistura specijalni izaslanik UN za Siriju.

Razgovorima u Sočiju ne prisustvuju predstavnici glavnih opozicionih grupa niti Kurdi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG