Linkovi

Sirija: Pojeo srce mrtvog vojnika


Borbe u Damasku (arhivski snimak)
Borbe u Damasku (arhivski snimak)

Američki šef diplomatije poziva na mirovne razgovore početkom juna u cilju rešenja sirijske krize. A dok svetske sile ulažu diplomatske napore za rešenje krize u Siriji, na terenu se situacija ni malo ne smiruje.

Američki državni sekretar Džon Keri očekuje od sirijske vlade i najveće opozicione koalicije u zemlji da prisustvuju mirovnoj konferenciji početkom juna, koja se organizuje sa ciljem da se okonča dvogodišnji konflikt u Siriji. U međuvremenu, u nedelju je na vebsajt Jutjub postavljen video snimak na kojem se vidi kako sirijski pobunjenik jede srce mrtvog vojnika.

Sirijski pobunjenici i organizacija Hjuman rajts voč oštro su osudili taj postupak i okarakterisali ga kao ratni zločin, navodeći da je izvršilac identifikovan kao komandant sirijske pobunjeničke brigade, Abu Sakar.

Pošto je odstranio srce mrtvog vojnika i zagrizao komad, Sakar je uputio niz uvredljivih izjava Alavitima, sirijskoj manjini koja podržava predsednika Bašara al Asada. Hjuman rajts voč nije mogao da potvrdi da li operacije te brigade kontroliše glavna sirijska pobunjenička koalicija – Slobodna sirijska armija.

Za to vreme, američki šef diplomatije, Džon Keri je - na konferenciji za novinare u Stokholmu - rekao da je od ruskih predstavnika dobio imena potencijalnih pregovarača sirijske vlade. Moskva je dobila spisak kao dugogodišnji saveznik sirijskog predsednika Bašara al-Asada. Keri je izrazio nadu da će konferencija biti sazvana u najskorije vreme.

“Kada smo je najavili, ciljali smo na kraj maja ili početak juna. Očekujemo da to tako i bude – nadam se u prvoj polovini juna. Ali kao što sam već rekao, nije na meni da odredim datum. Mi ćemo nastaviti da radimo na tome, u kontaktu smo i imamo sastanke svaki dan. Verujemo da je primirje do kojeg bi se došlo pregovorima jedino i najbolje rešenje za Siriju", rekao je Keri.

Rusija i Sjedinjene Države su prošle nedelje postigli dogovor da organizuju mirovne razgovore uprkos dubokom neslaganju oko toga da li bi Asad trebalo da ima udela u budućnosti Sirije. Vašington već dugo zastupa stav da bi Asad trebalo da ode sa vlasti zbog smrtonosnog obračunavanja sa opozicijom.

Keri je objasnio da se ulažu svi diplomatski napori za planiranje konferencije. Mesto održavanja razgovora nije potvrđeno. Jordanske diplomate su najavili da će Zapadne i Arapske zemlje, protivnici režima Bašara al Asada, prisustvovati sastanku “Prijatelja Sirije” u Amanu, sledeće nedelje, gde će se razgovarati o procesu.

U međuvremenu, ruski predsednik Vladimir Putin se u utorak u Sočiju sastao sa izraelskim premijerom, Benjaminom Netanjahuom. Putin je posle sastanka u ruskom letovalištu rekao novinarima da je od izuzetne važnosti da sve strane sirijskog konflikta budu uzdržane.

“U ovom odlučujućem periodu veoma je važno da se izbegnu potezi koji bi pogoršali situaciju”, rekao je Putin.

Netanjahu je pre sastanka sa Putinom izjavio da želi da sarađuje sa Rusijom u cilju stabilizacije i bezbednosti Bliskog istoka.

Što se tiče planiranih razgovora, američki državni sekretar je upozorio Asada da ne bojkotuje pregovore rekavši da bi to mogla da bude “pogrešna procena” koja bi dovela do “dodatne pomoći” opoziciji.

Ranije danas, sirijski džavni mediji su citirali ministra informisanja Omrana al Zubija koji je rekao da su vladi potrebne dodatne informacije na osnovu kojih bi donela odluku o tome da li će da učestvuje u konferenciji.
XS
SM
MD
LG