Linkovi

Donatori obećali Siriji stotine miliona dolara


Devojčica nosi svoje stvari preko ruševina posle napada snaga sirijskog predsednika Bašara Al Asada, 14. januar 2014.

Na donatorskoj konferenciji u Kuvajtu, generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun rekao da su medjunarodni donatori obećali preko dve milijarde i 400 miliona dolara pomoći Siriji.

Medjunarodni donatori, koji su se okupili na donatorskoj konferenciji u Kuvajtu, obećali stotine miliona dolara za pomoć raseljenima zbog sukoba u Siriji.

Generalni sekretar UN, Ban ki Mun rekao je da je taj konflikt unazadio zemlju "više godina, pa čak i decenija" i naveo da su medjunarodni donatori obećali preko dve milijarde i 400 miliona dolara pomoći.

Kuvajt je otvorio konferenciju obećavši 500 miliona dolara. Američki državni sekretar Džon Keri je najavio 380 miliona dolara nove pomoći.

Sjedinjene Države su obećale 1,7 milijardi dolara humanitarne pomoći od kako su sukobi u Siriji počeli pre gotovo tri godine.

Ban Ki Mun je predsedavao donatorskom konferencijom u Kuvajtu kao deo napora UN-a da se ove godine prikupi rekordnih 6,5 milijardi dolara pomoći.

Predstavnici Ujedinjenih nacija su saopštile da je preko devet miliona Sirijaca bilo primorano da napuste svoje domove.

Potreba za humanitarnom pomoći je drastično porasla protekle godine, dok se broj raseljenih u samoj Siriji i van zemlje gotovo udvostručio od poslednjeg sastanka donatora u januaru prošle godine.

Današnja konferencija održava se nedelju dana pre dugo očekivanih sirijskih mirovnih razgovora u Švajcarskoj sa ciljem da sirijska vlada i pobunjenici, koji se protive predsedniku Bašaru al Asadu, pregovaraju o političkoj tranziciji radi okončanja krize.
XS
SM
MD
LG