Linkovi

Borbe u Damasku ne prestaju


Borci Slobodne sirijske armije tokom sukoba sa snagama sirijske vlade u Alepu
Borci Slobodne sirijske armije tokom sukoba sa snagama sirijske vlade u Alepu

Sirijska vojska i dalje nastoji da povrati kontrolu nad delovima prestonice i okolnim područjima koja drže pobunjenici

Sirijska opservatorija za ljudska prava, čije sedište je u Britaniji, saopštila je da su sirijske snage juče bombardovale četvrt Daraja, na obodu Damaska, i obližnje područje Moadamije. Vojnici su zatim pretraživali kuće u Daraji dok je žestok sukob vođen u četvrti Hadžar al-Asvad.

Opservatorija kaže da je u jučerašnjem nasilju širom Sirije ubijeno oko 100 ljudi, od čega oko 50 civila u Damasku i okolini.

Vašington post izveštava da je nivo nasilja u Damasku prevazišao borbe za kontrolu komercijalne prestonice Alepo, na severu zemlje. Post izveštava da su većina žrtava u Damasku civili koji su prethodno nestali i čija tela su kasnije pronađena sa tragovima mučenja, zaklana ili ubijena metkom ispaljenim u glavu.

U Trupoliju, u susednom Libanu, danas je snajperskim hicem ubijen jedan istaknuti sunitski šeik, što je izazvalo nove sukobe između pristalica i protivnika sirijskog režima.

Sunitski muslimani predvode pobunu protiv sirijskog predsednika Bašara al-Asada, dok su njegove pristalice pretežno pripadnici njegove manjinske sekte alavita. Napetost između sunita i alavita raste i u Libanu, u gradovima kao što je Tripoli, gde pripadnici dve grupe žive u susednim oblastima.

U međuvremenu, Britanija i Francuska su juče nagovestile mogućnost vojne intervencije u Siriji. Britanski premijer Dejvid Kameron pridružio se američkom predsedniku Baraku Obami u upozoravanju da bi premeštanje ili upotreba sirijskog hemijskog oružja bili „potpuno neprihvatljivi“ i da bi to primoralo zapadne sile da „preispitaju svoj stav“ prema sirijskom konfliktu.

Francuski ministar odbrane Žan-Iv Le Drian pozvao je međunarodnu zajednicu da razmotri mogućnost da se u nekim delovima Sirije uvede zona zabrane letenja.

Sirijski najvažniji saveznik Rusija, saopštila je da tesno sarađuje sa vladom u Damasku kako bi se osiguralo da arsenal hemijskog oružja ostane pod čvrstom kontrolom i da je dobila uveravanja da to oružje neće biti upotrebljeno niti premeštano.
XS
SM
MD
LG