Linkovi

Eksplozija bombe u Damasku


A rescue team wades into flood waters to retrieve a body in Tacloban, central Phillipines, Nov. 13, 2013.
A rescue team wades into flood waters to retrieve a body in Tacloban, central Phillipines, Nov. 13, 2013.

Kamion-cisterna eksplodirao kraj hotela u kome borave posmatrači UN, ali sirijska državna novinska agencija kaže da niko nije poginuo

Sirijska državna televizija saopštila je da je danas, kraj hotela u Damasku u kome borave posmatrači Ujedinjenih nacija, eksplodirala bomba ranivši troje ljudi.

U izveštaju se kaže da je bomba bila podmetnuta pod kamion sa gorivom.

Zamenik sirijskog ministra inostranih poslova Faisal Mekdad rekao je da među povređenima nema posmatrača Ujedinjenih nacija. On je takođe pozvao međunarodnu zajednicu da sarađuje u borbi protiv terorizma.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi da sutra raspravlja o situaciji u Siriji, nekoliko dana uoči isticanja mandaata posmatračke misije.

U međuvremenu, kineski zvanični dnevnik Ženmin žibao kritikovao je juče zapadne zemlje zbog toga što govore o mogućnosti uspostavljanje zone zabranjene za letove u Siriji, rekavši da takve izjave potkopavaju posrednička nastojanja Ujedinjenih nacija i narušavaju jedinstvo Saveta bezbednosti.

Kina je zajedno sa Rusijom ulagala veto na sankcije Saveta bezbednosti kojima se Siriji pretilo zbog korišćenja teškog naoružanja protiv civila.

Organizacija za islamsku saradnju u međuvremenu održava samit u Meki, pošto je prethodno postignuta saglasnost o predlogu da se Sirija privremeno isključi iz članstva. Ministar inostranih poslova Irana, jednog od najsnažnijih sirijskih saveznika, rekao je da njegova zemlja nikada neće prihvatiti taj predlog.

Ranije ove nedelje, američki sekretar za odbranu Lion Paneta izrazio je uverenje da bi Sjedinjene Države mogle da sprovode zabranu letenja u Siriji, ali da im to nije najviši prioritet. Paneta je takođe rekao da Iran nastoji da razvije i obuči jednu paravojnu jedinicu u Siriji koja bi se borila na strani sirijskog predsednika Bašara al-Asada.
XS
SM
MD
LG