Linkovi

Sirija koristila hlor u napadima?


Razrušeni grad Deir al Zor u Siriji
Razrušeni grad Deir al Zor u Siriji

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da je video podatke koji sugerišu da je Sirija koristila hlor u napadima gasom na civilna područja i pobunjenike, ali da ta informacija još nije nije potvrđena.

Keri se u Londonu sastao sa ministrima inostranih poslova 11 zemalja radi pronalaženja načina da se dođe do političkog rešenja krize u Siriji i pomogne onima, koji su pogođeni višegodišnjim građanskim ratom. Keri je dodao da su se Sjedinjene Države složile da se poveća pomoć sirijskoj opoziciji, ali ne i da ona bude vojnog tipa.

Na sasatanku prijatelja Sirije učestvovale su Sjedinjene Države, Velika Britanija, Egipat, Francuska, Nemačka, Italija, Jordan, Katar, Saudijska Arabija, Turska, i Ujedinjeni Arapski Emirati, a Keri je naglasio da su se sve zemlje složile da su izbori, koje planira da organizuje predsednik Sirije Bašar al-Asad - farsa.

U međuvremenu, najmanje 29 osoba je poginulo u eksploziji automobila bombe na granici Sirije i Turske. Aktivisti navode da se eksplozija dogodila na graničnom prelazu Bab al Salameh na severu Sirije. Sirijska strana graničnog prelaza je pod kontrolom islamističkih pobunjenika iz Islamske države Irak i Levant od početka godine.
XS
SM
MD
LG