Linkovi

Sumnje u uspeh pregovora o Siriji


Uoči sutrašnjeg početka mirovne konferencije u Švajcarskoj, Rusija i Iran kritikuju odluku UN-a o povlačenju poziva Teheranu, dok se u javnosti iznose novi dokazi o sistematskom mučenju u Siriji.

Rusija i Iran kritikovali su odluku generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, Ban ki Muna, da povuče poziv Teheranu za učešće na mirovnoj konferenciji o Siriji koja počinje sutra u Švajcarskoj, gde su već počeli da se okupljaju delegati .

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov ocenio je da je Banova odluka da ipak ne dozvoli učešće Irana, koja je doneta u poslednjem trenutku, pogrešna ali ne i katastrofalna.

Lavrov je ponovio stav Rusije da je prisustvo iranskih zvaničnika ključno za uspeh pregovora. U Teheranu, iransko ministarstvo spoljnih poslova oštro je kritikovalo potez generalnog sekretara, uz ocenu da je Ban to uradio zbog ogromnog pritiska.

O sutrašnjoj konferenciji telefonom su razgovarali američki predsednik Barak Obama i njegov ruski kolega Vladimir Putin, saopšteno je iz ruske vlade uz ocenu da je ton razgovora bio poslovan i konstruktivan, prenosi agencija Rojters.

Očekivanja da će biti postignut napredak na konferenciji su veoma mala, posebno nakon izveštaja da je vlada sirijskog predsednika Bašara al Asada odgovorna za mučenje i ubistva oko 11 hiljada zatvorenika. Tim istaknutih tužilaca za ratne zločine i forenzičkih eksperata saopštio je da je izveštaj zasnovan na hiljadama fotografija koje je iz Sirije prokrijumčario policijski fotograf, čiji posao je bio da dokumentuje smrtne slučajeve u Asadovim zatvorima.

Oni navode da se na fotografijama mogu videti tela žrtava, sa vidljivim znakovima izgladnjivanja, udaraca, davljenja i drugih oblika mučenja. Jedan od bivših tužilaca za ratne zločine, Dezmond de Silva, uporedio je fotografije iz Sirije sa ubistvima u nacističkim logorima.
XS
SM
MD
LG