Linkovi

Pobunjenici očekuju ofanzivu


Borac Sirijske slobodne armije na prozoru izgorele policijske stanice u Alepu
Borac Sirijske slobodne armije na prozoru izgorele policijske stanice u Alepu

Sirijska vojska navodno nagomilava snage južno od Alepa pripremajući se za ofanzivu na područja grada koja su u pobunjeničkim rukama

Sirijski opozicioni aktivisti kažu da očekuju veliku ofanzivu vladinih snaga na područja severnog grada Alepa, koja su u pobunjeničkim rukama. Aktivisti navode izvore bliske snagama sirijskog predsednika Bašara al-Asada koji kažu da vlada nagomilava snage na južnim prilazima gradu.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, saopštila je ranije danas da je u granatiranju pojedinih četvrti Alepa jedna devojčica ubijena a sedam osoba ranjeno, i da napad još traje. Takođe je izvešteno o sličnim sukobima u gradu Hami i u delovima pokrajine Deir Ezor, kao i o napadima na vojna vozila u Idlibu.

U međuvremenu, pobunjenici su izgleda uspeli da zauzmu grad Azaz.

"Asadovi avioni nas napadaju danju i noću, a njegovi tenkovi nas gađaju sa istoka i severa. Nemamo struju ni vodu, živimo u veoma teškim uslovima. Molimo se bogu da se to više nikada ne ponovi. Ali uz božiju pomoć smo ostvarili cilj i oslobodili Azaz,“ rekao je stanovnik Azaza koji se predstavio kao Abu Kaled.

Aktivisti navode da je u poslednjih nekoliko dana vlada je upotrebljavala borbene helikoptere i tenkove i u Alepu. Portparol Bele kuće Džej Karni juče je takvu taktiku nazvao znakom „duboke izopačenosti“ sirijskog predsednika Bašara al Asada. Turski ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu obećao je da će Turska biti uz Sirijce u suprotstavljanju napadima vladinih snaga.

"O svakom se sudi na osnovu njegovih odluka. Kada je odlučio da upotrebi armiju da bi napadao sopstveni narod artiljerijom i tenkovima, što je dovelo do pogibija 20 hiljada naše braće, umesto da ih ujedinjava, nama preostaje samo jedno. Stojimo i ostaćemo uz našu braću pod represijom,“ rekao je Davatoglu.

Arapske diplomate su juče saopštile da pripremaju rezoluciju o Siriji koju će podneti Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. U nacrtu će verovatno biti pomenute skorašnje sirijske izjave o mogućoj upotrebi hemijskog oružja protiv, kako ih Asadov režim naziva, stranih boraca.

Rezolucije Generalne skupštine UN-a nisu obavezujuće niti se na njih može staviti veto. Rusija i Kina su do sada stavile veto na tri rezolucije protiv Sirije podnete u Savetu bezbednosti.
XS
SM
MD
LG