Linkovi

Klinton, Lavrov i Brahimi o Siriji


Broj žrtava u Siriji od početka konflikta
Broj žrtava u Siriji od početka konflikta

Međunarodna zajednica zabrinuta da bi vlada Sirije mogla da upotrebi hemisjko oružje protiv svojih građana

Američka državna sekretarka Hilari Klinton sastaće se sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom i mirovnim izaslanikom Ujedinjenih nacija Lakdarom Brahimijem do kraja dana, kako bi razgovarali o konfliktu u Siriji.

Sastanak je zakazan u jeku sve veće zebrinutosti međunarodne zajednice da se sirijska vlada možda priprema da upotrebi hemijsko oružje protiv svog naroda.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun danas je u Bagdadu ponovio upozorenje koje su Siriji prethodno uputile zapadne zemlje.

"Izrazio sam najdublju zabrinutost vladi Sirije i poslao pismo predsedniku Asadu pre dva dana, kao i pre par meseci. Veoma sam zabrinut zbog bilo kakve mogućnosti upotrebe hemijskog oružja jer onda će neko morati da bude izveden pred lice pravde i dovešće do ozbiljnih posledica po te ljude“.

Jedan visoki američki zvaničnik izjavio je da će se Hilari Klinton i Sergej Lavrov do kraja dana sastati sa međunarodnim izaslanikom Brahimijem u Dablinu, na marginama konferencije o ljudskim pravima.

Američke TV mreže NBC i Foks Njuz – navode izjave američkih zvaničnika – de je sirijska vojska u pripravnosti da upotrebi bombe sa smrtonosnim gasom sarinom i da čeka konačno naređenje.

U međuvremenu, nastavlja se nasilje u sirisjkoj prestonici Damasku. Jedno vozilo je eksplodiralo ispred sedišta Sirijskog arapskog Crvenog polumeseca.

Zamenik ministra spoljnih poslova Sirije Fejsal Makdad odbacio je zabrinutosti zbog upotrebe sarina, rekavši televiziji Al-Manar iz Libana da zapadne zemlje potežu tu pretnju kao izgovor za intervenciju.

Takođe danas, nemačka vlada odobrila je slanje odbrambenih projektila tipa „Patriot“ i vojnika u Tursku, kako bi se članica NATO-a zaštittila od mogućih sirijskih napada. Očekuje da sa meru odobri i nemački parlament.

Tokom narednih nekoliko nedelja pomoć pri razmeštanju projektila u Turskoj očekuje se i od Holandije i SAD.

NATO je ranije ove nedelje doneo odluku da pošalje raketni odbrambeni sistem u Tursku.
XS
SM
MD
LG