Linkovi

UN: Bez čvrstih dokaza o hemijskom oružju


Razrušeni gradovi u Siriji
Razrušeni gradovi u Siriji

Članica komisije Ujedinjenih nacija Karla del Ponte prethodno je rekla da postoje indikacije da su pobunjenici u Siriji koristili nervni gas sarin

Komisija Ujedinjenih nacija za ispitivanje ratnih zločina u Siriji, saopštila je da nije pronašla čvrste dokaze da je ijedna strana u sukobu koristila hemijsko oružje, ograđujući se time od tvrdnje svoje članice koja je rekla da postoji „čvrsta, konkretna sumnja“ da su pobunjenici koristili gas sarin.

Saopštenje je izdato posle izjave članice komisije i bivše tužiteljke suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, Karle del Ponte, koja je za švajcarsku televiziju izjavila da postoje indikacije da su pobunjeničke snage u Siriji koristile nervni gas sarin.

Del Ponte je objasnila da se njena izjava zasniva na svedočenjima žrtava, lekara i osoblja u poljskim bolnica u komšijskim zemljama. Ona je objasnila da istražitelji još nemaju čvrste dokaze i da istraga nije završena.

Nezavisna komisija je odvojena od misije za utvrđivanje činjenica čije je članove imenovao generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun, kojoj međutim još nije odobren rad u Siriji.
XS
SM
MD
LG