Linkovi

Francuz medju ekstremistima ISIS-a


Kasigovi roditelji sa njegovom fotografijom

Francuska je saopštila da je njen državljanin medju ekstremistima Islamske države koji su se pojavili na video snimku i najavili pogubljenje američkog humanitarnog radnika Abdul- Rahmana Kasiga.

Ministar unutrašnjih poslova Bernard Kaznev je identifikovao tog Francuza kao 22-godišnjeg Maksima Ošara koji je otputovao u Siriju pre više od godinu dana pošto je nakratko ostao u Mauritaniji.

Funkcioneri pokušavaju da utvrde da li je i drugi francuski državljanin medju 16 džihadista na video snimku na kojem su snimci Kasigove odrubljene glave i pogubljenja najmanje 18 sirijskih vojnika.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je Islamska država od kraja juna pogubile više od 1400 ljudi u Siriji.

Kasig je zarobljen pre 13 meseci dok se bavio humanitarnim radom u ratom razorenoj Siriji.

U pismu koje je prokrijumčario drugi zatvorenik, Kasig je napisao svojim roditeljima o svojoj mogućoj sudbini. On je rekao: „Ako moram da umrem, mislim da vi i ja barem možemo da tražimo utehu u saznanju da sam otišao u pokušaju da ublažim patnje i pomognem onima kojima je pomoć potrebna.“

Predsednik Barak Obama juče je osudio ovo ubistvo, nazvavši ga „činom čistog zla“.

Sekretar za odbranu Čak Hejgel je rekao novinarima da je Kasig 26-godišnji bivši rendžer američke armije gajio „izuzetne vrednosti i principe“ i da ih je primenio da pomogne drugima gde god je to bilo potrebno pa „i po cenu života.“

Hejgel je istakao da su SAD predane porazu Islamske države i dodao da niko ne želi da živi u svetu u kojem postoje takve vrste nehumanosti i brutalnosti te da smo svi kao ljudska bića odgovorni da se to više ne desi. On je takodje ukazao da je to teško, ali da ćemo pobediti.

XS
SM
MD
LG