Linkovi

Islamska država pogubila još jednog Amerikanca


Roditelji pogubljenog Amerikanca Abdula Rahmana Kasiga
Roditelji pogubljenog Amerikanca Abdula Rahmana Kasiga

Ekstremisti Islamske države su preuzeli odgovornost za video postavljen danas na internetu na kojem se vidi pogubljenje američkog humanitarnog radnika Abdula Rahmana Kasiga.

Predstavnica Saveta za nacionalnu bezbednost Bernadet Mihan je rekla da obaveštajna zajednica „radi što je efikasnije moguće“ na utvrdjenju autentičnosti tog video snimka na kojem se vidi ekstremista koji stoji iznad odrubljene glave koja, kako kaže, pripada Kasigu.

Na snimku se ne vidi samo pogubljenje. Ekstremista koji je govorio britanskim akcentom kaže da će „prvog američkog krstaša“ sahraniti u severnom sirijskom gradu Dabig i upozorio da američke vojnike čeka slična sudbina. Na istom videu se prikazuje odrubljenje glave bar 18 muškarca koji su opisani kao sirijsko vojno osoblje.

26 godišnji Kasig bivši rejndžer američke armije otet je pre 13 meseci dok se bavio humanitarnim radom u ratom razorenoj Sirji. Njegova porodica navodi da se on pokrstio u Islam dok je bio u zarobljenisstvu i promenio svoje dotadašnje ime - Piter.

Pola Kasig je nedavno izjavila za emisiju NBC Today da su ona i njen suprug pre nekoliko nedelja dobili audio snimak sa glasom njihovog sina u kojem je rekao kako strahuje da su mu dani odbrojani. U današnjem saopštenju Kasig porodica navodi da čeka zvaničnu potvrdu autentičnosti tog videa. Oni su takodje apelovali namedije da ne emituju imidže ekstremista.

Britanski premijer Dejvid Kameron je rekao da je užasnut Kasigovim „hladnokrvnim ubistvom“. Pre no što se pojavio ovaj video, predsednik Barak Obama je danas u Australiji na samitu G-20 rekao - da odbacuje svaki savez sa sirijskim liderom Bašarom al Asadom u borbi protiv Islamske države. Predsednik Obama je ukazao kako je Asad izgubio „legitimitet u najvećem delu zemlje.“

Američki predsednik je naglasio da bi zajecnička borba Sjedinjenih Država i Asadovih snaga protiv ekstremista Islamske države samo okrenula veći broj Sunita u Siriji džihadističkim grupama i oslabila medjunarodnu koaliciju u borbi protiv terorista.

XS
SM
MD
LG