Linkovi

Predsednik Sirije se pojavio u javnosti


Predsednik Sirije Bašar Al Asad
Predsednik Sirije Bašar Al Asad

Bašar Al Asad na početku Ramazanskog Bajrama prisustvovao molitivi u džamiji Hamad u Damasku.

Sirijski predsednik Bašar Al Asad je jutros povodom početka Ramazanskog Bajrama prisustvovao molitivi u džamiji Hamad u Damasku, što je njegovo prvo pojavljivanje u javnosti otkako su u bombaškom napadu u julu poginula njegova četiri bliska saradnika.

Sirijski mediji su prikazali Asada kako u odelu sa kravatom, sedi prekrštenih nogu okružen vladinim funkcionerima. Imam džamije je u molitvi rekao da je Sirija žrtva zavere Sjedinjenih Država, Zapada i sunita. Predsednik Asad, koji pripada manjinskim alavitima, nije viđen u javnosti od bombaškog napada 18. jula, ali se pojavio na nekoliko kratkih televizijskih snimaka obavljajući svoje zvanične dužnosti.

U džamiji sa Asadom međutim nije bio sirijski potpredsednik Faruk Al Šara. Pobunjenici tvrde da je Šara, koji je sunit, nedavno prebegao, ali vlada to poriče. Sirijski borci za ljudska prava javljaju da su hiljade ljudi u Damasku i drugim delovima zemlje danas, posle molitve u džamijama, učestvovale u demonstracijama protiv Asada.

Sirijska organizacija za ljudska prava sa sedištem u Londonu, u međuvremenu, javlja da je u jučerašnjim sukobima u zemlji poginulo najmanje137 osoba, što međutim ne može da se proveri iz nezavisnih izvora.
XS
SM
MD
LG