Linkovi

Sirija - dve godine kasnije


Ustanak protiv sirijskog predsednika Bašara al-Asada ušao je u treću godinu, nastavljajući da raste u obimu i žestini i da sve više zabrinjava međunarodnu zajednicu

Nešto što je počelo kao niz malih, nadahnutih demonstracija prevorilo se u besomučne borbe naoružanih pobunjenika i džihadista protiv vlade koja im se, kako kaže analitičar Stiven Hajderman, očajnički odupire.

Asadov režim i dalje misli da pobeđuje i da će opstati. Sve dok milom ili silom ne bude ubeđen da mu preti mogućnost poraza, ne verujem da će biti spreman za bilo kakav ozbiljan pregovarački proces”, kaže Hejderman.

Ujedinjene nacije procenjuju da je do sada ubijeno 70 hiljada, a izbeglo više od milion ljudi, dok konflikt preti da postane još širi. Nasilje se preliva i preko granica pa je borbi bilo i u Libanu i Iraku, dok su na Tursku padale rakete. Zapadni funkcioneri optužuju Iran i Hezbolah za doturanje naoružanja sirijskoj vojsci. Salman Saik je direktor Brukings centra, u Dohi.

Posebno se trude u tome da obezbede i pomažu taj režim”, kaže Saik.

Saik kaže da bi posledice mogućeg regionalnog rata mogle da porastu i da bi previranja u Siriji mogla još više da otežaju Zapadu da se suprotstavlja iranskim nuklearnim ambicijama. Osim toga, tu je i Izrael koga sve više zabrinjava aktivnost pobunjenika duž granice, uključujući nedavno privremeno zarobljavanje pripadnika mirovnih snaga, na Golanu.

Za sada, zapadne sile se i dalje zalažu za političko rešenje za Siriju, pojačavajući neborbenu pomoć opoziciji. Ali specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija ponovo je upozorio da se ono što je počelo kao mali ustanak pretvorilo u jednu od najopasnijih kriza u svetu.

“Rešenje će biti ili miroljubivo, zajedničko i političko ili će biti slično ili gore nego u Somaliji”, rekao je Brahimi.

Ali ovakva upozorenja slaba su uteha Sirijcima koji se pitaju kada će i da li će nasilje ikada prestati
XS
SM
MD
LG