Linkovi

Asad: Turska će platiti zbog podrške “teroristima”


Sirijski predsednik Bašar al-Asad
Sirijski predsednik Bašar al-Asad
Sirijski predsednik Bašar al-Asad upozorio je susednu Tursku da će “platiti tešku cenu” zbog podrške, kako je rekao, “teroristima” u njegovoj zemlji.

Turska i Sirija su nekada bile bliske ali su se odnosi pogoršali zbog toga što Ankara snažno podržava pobunjenike koji nastoje da zbace Asadovu vladu.

U intervjuu koji je danas emitovala turska televizija Halk Asad je optužio turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana za omogućavanje ekstremistima iz više od 80 zemalja da prelaze granicu ka Siriji. On je rekao da je to dovelo do pogibija “desetina hiljada” Sirijaca.

Njegovim izjavama prethodila je odluka turskog parlamenta o produženju mogućnosti slanja turskih vojnika u Siriju, ako bude neophodno. Ta mera prvi put je doneta prošle godine, pošto je jedna minobacačka granata ispaljena iz Sirije eksplodirala u Turskoj ubivši petoro turskih građana.

Vlada predsednika Asada bori se protiv podeljenih pobunjeničkih snaga u koje se, po mišljenju analitičara, sve više infiltriraju muslimanski ekstremisti. Prošlog meseca, borci povezani sa Al-Kaidom zauzeli su sirijski grad Azaz, na samo pet kilometara od turske granice.
XS
SM
MD
LG