Linkovi

Alepo se sprema za ofanzivu


Amaterski snimak boraca Sirijske slobodne armije na položajima u Alepu
Amaterski snimak boraca Sirijske slobodne armije na položajima u Alepu

Helikopteri napadaju pobunjeničke položaje dok se sirijska vojska po svemu sudeći priprema za veliku ofanzivu na najveći sirijski grad Alepo

Sirijski borbeni helikopteri napali su danas nekoliko delova najvećeg sirijskog grada i privrednog centra Alepa, dok se vojska i tenkovi pripremaju za moguću invaziju na grad.

Aktivisti u Alepu kažu da je iz helikoptera otvarana vatra iz teških mitraljeza na pobunjeničke položaje u gradu i okolini. Takođe se kaže da se šire glasine o tome da se elitna Četvtrta divizija, kojom komanduje Asadov brat Maher, priprema za veliku ofanzivu.

Sjedinjene Države i Ujedinjene nacije izražavaju strahovanje od mogućeg masakra u Alepu, koji je na UNESKOvom spisku svetske baštine i jedan od najlepših gradova na Bliskom istoku.

Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Navi Pilaj kaže da se u nepotvrđenim izveštajima iz Damaska opisuju vansudska pogubljenja i ubistva civila, počinjena tokom borbi u predgrađima prestonice. Pilaj je dodala da „to nije dobar znak za ljude u Alepu“.

U međuvremenu, Međunarodni komitet Crvenog krsta objavio je danas da zbog zabrinutosti za njihovu bezbednost prebacuje neke od svojih stranih radnika iz Sirije u Liban. Predstavnik Crvenog krsta je rekao je da je i sirijski Crveni polumesec suspendovao neke od svojih humanitarnih operacija u Alepu.

Žestoke borbe za taj grad vode se od 20. jula, kada su pobunjenici započeli operaciju u pokušaju da zauzmu taj grad od preko dva i po miliona ljudi. Kontrola nad Alepom mogla bi da predstavlja prekretnicu u 16-mesečnom konfliktu u Siriji, jer bi to bila značajna pobeda za stranu koja prevagne.

U međuvremenu, odlazeći komandant posmatračke misije Ujedinjenih nacija u Siriji, norveški general Robert Mud, izneo je gledište da su Asadovi dani na vlasti odbrojani. Mud je rekao da je samo pitanje vremena kada će „pasti režim koji koristi snažnu vojnu silu i nesrazmerno nasilje protiv civilnog stanovništva.“
XS
SM
MD
LG