Linkovi

Masakr civila u Siriji


A carpenter puts the finishing touches to a wooden coffin at a roadside workshop in Nairobi, Kenya, May 20, 2013.
A carpenter puts the finishing touches to a wooden coffin at a roadside workshop in Nairobi, Kenya, May 20, 2013.

Vladine snage uz podršku tenkova i helikoptera ubile više od 150 ljudi u jednom selu u pokrajini Hama

Aktivisti sirijske opozicije kažu da su juče vladine snage uz podršku tenkova i helikoptera ubile više od 150 ljudi, pretežno civila, u jednom selu u pokrajini Hama.

Aktivisti i očevici kažu da su vojnici najpre granatirali a zatim upali u selo Treimsa. Neki izvori procenjuju da je ubijeno čak 220 ljudi.

Sa svoje strane, sirijski državni mediji kažu da su se vojnici sukobili sa jednom naoružanom grupom u toj oblasti i kao i posle ranijih masovnih ubistava za masakr okrivljuju takozvane „teroriste“.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je danas da uverljivi izveštaji pružaju neoborive dokaze da sirijski režim namerno ubija nedužne civile.

Međunarodni izaslanik Kofi Anan rekao je u današnjem saopštenju da je „šokiran i užasnut“ izveštajima o masakru i da najsnažnijim mogućim rećima osuđuje to nasilje.

Do najnovijeg masakra došlo je u trenutku kada Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija debatuje o novim oštrim sankcijama prema sirijskoj vladi ako bude nastavila da teškim naoružanjem napada civile.

Rusija preti da će staviti veto na rezoluciju koju podržavaju zapadne države i kaže da jednostavno želi da se mandat posmatračke misije Ujedinjenih nacija u Siriji produži za još tri meseca.

Ruski mediji javljaju da će Anan u ponedeljak doputovati u Moskvu radi razgovora o Siriji.
XS
SM
MD
LG