Linkovi

Moguće nove sankcije Siriji


Francuski predsednik Fransoa Oland govori na današnjem skupu Prijatelja Sirije, u Parizu
Francuski predsednik Fransoa Oland govori na današnjem skupu Prijatelja Sirije, u Parizu

Više od 100 zemalja traži uvođenje oštrijih sankcija režumu u Damasku dok je jedan od najviših generala izgleda napustio predsednika Asada

Grupa od preko stotinu zemalja koje vrše pritisak za okončanje vladavine sirijskog predsednika Bašara al-Asada založila se za „šire i oštrije“ sankcije protiv sirijske vlade, dok je jedan od najviših sirijskih generala po svemu sudeći napustio režim u Damasku.

Diplomate u Parizu uputile su poziv za nove sankcije u nastojanju da utiču na okončanje žestokog sukoba koji besni u Siriji već 16 meseci.

Grupa Prijatelji Sirije obećala je da će „snažno proširiti“ pomoć sirijskim pobunjenicima i opremiti ih uređajima za komunikaciju.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da je pozvala Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da odmah uvede sankcije Siriji.

Govoreći na sastanku grupe prijatelji Sirije, u Parizu, ona je osudila Asadov režim rekavši da je protiv „svake norme međunarodnog prava i ljudskog dostojanstva“ da vlada ubija sopstveni narod.

U međuvremenu, francusko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da je jedan od najviših sirijskih generala, Manaf Tlas, prešao na drugu stranu u tom konfliktu i da je na putu za Pariz.

Ministar inostranih poslova Loran Fabis rekao je da odlazak generala Tlasa pokazuje da se Asadov režim neće održati.

Predstavnik Sirijske opservatorije za ljudska prava Sipan Hasan rekao je da se prebeg generala Tlasa može protumačiti kao „početak kraja“ Asadovog režima.

Opozicioni aktivisti u Siriji kažu da je u današnjim borbama širom zemlje poginulo najmanje 29 ljudi dok su u nekoliko mesta održane demonstracije protiv režima u Damasku.

Iako se u izveštajima sa poprišta sukoba kaže da su većinu sukoba započele snage sirijske vlade, vlasti u Damasku tvrde da su njihovi pripadnici bili mete napada, kako ih vlada naziva, „terorista“. Državna novinska agencija SANA prenosi da su snage bezbednosti zaplenile oružje i eksploziv u jednom „terorističkom“ skrovištu u Latakiji.
XS
SM
MD
LG