Linkovi

Borbe u Alepu i Damasku


Pripadnik Slobodne sirijske armije ispred pogranične barijere koja vodi ka Turskoj, na prelazu Bab al-Salam
Pripadnik Slobodne sirijske armije ispred pogranične barijere koja vodi ka Turskoj, na prelazu Bab al-Salam

Sirijska vojska koristila borbene helikoptere i mitraljeze u današnjim borbama sa pobunjenicima u Damasku i Alepu

Aktivisti sirijske opozicije kažu da vojska danas koristila borbene helikoptere i mitraljeze u napadima na ciljeve upredgrađu Damaska i u Alepu, nastojeći da iz njih istera pobunjenike.

Aktivisti kažu da su pobunjenici zapalili jednu policijsku stanicu u Alepu dok se sukobi i granatiranja nastavljaju u Homsu, Hami i u Deir el-Zuru.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je Glasu Amerike da je u današnjim sukobima vojske sa pobunjenicima širom zemlje ubijeno više od 40 ljudi.

U međuvremenu, Turska je zatvorila najvažnije granične prelaze za komercijalni saobraćaj iz Sirije, ali kaže da su prelazi otvoreni za izbeglice.

Sirijski pobunjenici zaposeli su nekoliko graničnih prelaza. Prošle nedelje, nekoliko turskih kamiona je opljačkano i spaljeno tokom sukoba između opozicionih i vladinih snaga u sirijskom mestu Bab al-Hava.

U međuvremenu šef mirovnih operacija Ujedinjenih nacija, Erv Ladsus, rekao je da se misija u Siriji odvija na „redukovanoj bazi“.

„Redukovana je brojčano. Redukovan je broj lokacija za timove u pokrajini. Misija čini šta može, naravno uzimajući u obzir bezbednosnu situaciju, koja je u mnogim mestima krajnje osetljiva“, rekao je Ladsus.

Prošlog petka Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je rezoluciju koji je posmatračku misiju produžio za još 30 dana.
XS
SM
MD
LG