Linkovi

Nastavljeni protesti u Siriji


Snimak jučerašnjih demonstracija u Homsu, postavljen na Jutjubu. Autentičnost snimka nije mogla da bude potvrđena iz nezavisnog izvora.
Snimak jučerašnjih demonstracija u Homsu, postavljen na Jutjubu. Autentičnost snimka nije mogla da bude potvrđena iz nezavisnog izvora.

Protesti protiv vlade nastavljeni su i danas u nekoliko gradova Sirije, dok zemlja iščekuje da predsednik Bašar Al-Asad potpiše zakon o ukidanju gotovo 50-godišnjeg vanrednog stanja.

Aktivisti za građanska prava kažu da se grupa demonstranata, uglavnom sastavljena od studenata, sukobila sa pristalicama predsednika Asada kraj univerziteta u gradu Alepu. U Homsu, u centralnom delu zemlje, demonstranti su hodali ulicama skandirajući antivladine parole.

Novinska agencija Asošijeted pres navodi izjave aktivista koji kažu da je i u južnom gradu Dari protestovalo nekoliko hiljada studenata. U Vašingtonu, američka državna sekretarka Hilari Klinton osudila je nasilje nad demonstrantima u Siriji i pozvala sirijsku vladu da prekine sa, kako je rekla, samovoljnim hapšenjima i mučenjima pritvorenih.

Protesti su nastavljeni uprkos tome što je vlada juče usvojila zakon o ukidanju vanrednog stanja, što je bio najvažniji zahtev opozicije. Iako je pokrenula proces ukidanja vanrednog stanja sirijska vlada je juče zapretila oštrim merama ako se nemiri ne obustave.

XS
SM
MD
LG