Linkovi

Asad negira jaz između sebe i naroda


Sirijske izbeglice kraj sela Atma, nedaleko od turske granice
Sirijske izbeglice kraj sela Atma, nedaleko od turske granice

Sirijski predsednik odbacuje da se ustanak protiv njega pretvorio u građanski rat dok opozicija kaže da se približila osnivanju privremene vlade

Sirijski predsednik Bašar al-Asad insistira da još uvek uživa podršku sirijskog naroda i vojske, uprkos nastavku nasilja i novim izveštajima da je još nekoliko visokih oficira prebeglo u Tursku.

U delovima intervjua koje je danas emitovao ruski TV kanal Rusija danas, predsednik Asad je priznao da u njegovoj zemlji postoje „podele“ ali je odbacio da se 19-mesečni ustanak protov njega pretvorio u građanski rat.

„Problem nije između mene i naroda. Ja nemam problem sa narodom zato što su Sjedinjene Države protiv mene, i što je Zapad protiv mene i što su mnoge druge arapske države, uključujući Tursku koja naravno nije arapska, protiv mene. Da je sirijski narod protiv mene kako bih mogao da budem ovde?“, rekao je Asad.

Dok su snage sirijske vlade danas nastavile da zasipaju vatrom pobunjeničke ciljeve turska državna novinska agencija Anadolu izvestila je da je najmanje 26 sirijskih oficira, uključujući dva generala i 11 pukovnika, prebeglo preko granice.

Funkcioneri Ujedinjenih nacija kažu da je od četvrtka iz Sirije pobeglo više od 11 hiljada ljudi, što je jedan od najmasovnijih odlazaka iz te zemlje od početka nasilja. Veruje se da u Turskoj sada boravi oko 120 hiljada izbeglica.

U međuvremenu, rascepkana sirijska opozicija na sastanku u Kataru navodno se približila sklapanju sporazuma o osnivanju zajedničke privremene vlade, koja bi omogućila bolju koordinaciju akcija protiv Asadovih snaga. Nekoliko učesnika razgovora koji obuhvataju Sirijski nacionalni savet, islamiste, levičare i sekulariste, izvestilo je o napretku rekavši da bi dogovor o novom rukovodstvu mogao da bude postignut danas.
XS
SM
MD
LG