Linkovi

Odloženi mirovni razgovori o Siriji


Izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju, Lakdar Brahimi
Izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju, Lakdar Brahimi

Izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju, Lakdar Brahimi, nada se da bi razgovori o miru u Siriji mogli da se održe pre kraja godine

Moguć datum održavanja mirovnih razgovora o okončanju građanskog rata u Siriji pomeren je za kasnije, ali diplomate se nadaju da bi mogli da počnu pre kraja godine.

Izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige, Lakdar Brahimi, izneo je to očekivanje danas, posle sastanka u Ženevi sa američkim i ruskim funkcionerima, kao i sa diplomatama drugih stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Brahimi se nadao da će biti u stanju da nagovori predstavnike sirijske vlade i opozicionih grupa da se sastanu u Ženevi kasnije ovog meseca, ali je danas rekao da je cilj da se konferencija održi “pre kraja godine”.

On je rekao da o pojedinostima tek treba razgovarati, dodajući da bi bilo kakav napredak u nagovaranju sirijske opozicije da osnuje uverljivu delegaciju za tu konferenciju predstavljao “veliki korak napred”.

Ranije danas, američki državni sekretar Džon Keri rekao je da očekuje da će Sirija učestvovati na davno predloženim mirovnim razgovorima uprkos izjavama sirijskih funkcionera da oni neće biti održani ako povlačenje predsednika Asada bude postavljeno kao uslov.

Sirijska zvanična novinska agencija SANA juče je navela izjavu ministra informacija Omrana al-Zohbija da vlada neće učestvovati u razgovorima koji zahtevaju odlazak predsednika Bašara al-Asada sa vlasti.

S druge strane, članovi sirijske opozicije insistiraju da razgovori neće biti održani ako ne bude postojao jasan plan za Asadovo povlačenje.
XS
SM
MD
LG