Linkovi

Podrška konferenciji o Siriji


Izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju, Lakdar Brahimi

Izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju, Lakdar Brahimi, još se nada da bi konferencija o Siriji mogla da počne narednih nedelja

Međunarodni izaslanik za Siriju, Lakdar Brahimi, još se nada da bi narednih nedelja mogli da budu obnovljeni mirovni razgovori o Siriji.

Govoreći danas u Bejrutu, posle trodnevnih razgovora u Damasku, izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige izrazio je optimizam da neslaganje među svetskim silama neće sprečiti održavanje pomenutih razgovora.

Nismo naišli na bilo kakvo protivljenje ideji o održavanju konferencije, u bilo kojoj zemlji, i svi su spremni da pomognu”, rekao je Brahimi. “Naravno, svaka zemlja ima svoje gledište, probleme i zabrinutosti o tome šta bi moglo da se desi na toj konferenciji. Ali mislim da su svi svesni da je ovo veoma opasna kriza i da ona ne ugrožava samo sirijski narod – koji kao što znate pati – već ugrožava i region”, rekao je Brahimi.

Pobunjenici pružaju otpor održavanju konferencije Ženeva dva zahtevajući da predsednik Bašar al-Asad najpre podnese ostavku. Ali Brahimi kaže da neće biti nikakvih preduslova.

Vodeći sirijski pobunjenički blok, Nacionalna koalicija, sastaće se iduće nedelje kako bi se dogovorio o stavu za te razgovore. Neki islamistički pobunjenici, koji ne priznaju rukovodstvo tog bloka, upozoravaju da će svakoga ko bude učestvovao u razgovorima smatrati izdajnikom.

Brahimi je takođe naglasio gledište Ujedinjenih nacija da bi jedan od glavnih Asadovih saveznika - Iran – trebalo da učestvuje na konferenciji.

U međuvremenu, agencije izveštavaju da su izraelski ratni avioni napali pošiljku raketa u jednoj sirijskoj vojnoj bazi, blizu luke Latakija. Američki funkcioneri koji su tražili da im se ne pominju imena izjavili su juče da su meta izraelskog napada verovatno bile ruske rakete namenjene islamskoj ekstremističkoj grupi Hezbolah.
XS
SM
MD
LG