Linkovi

Turska opominje Siriju


Turski ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu tokom današnjeg obraćanja novinarima u Ankari
Turski ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu tokom današnjeg obraćanja novinarima u Ankari

Turska je upozorila susednu Siriju da njene vojne operacije protiv civila "moraju da se prekinu odmah i bez uslova".

Turski ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu rekao je da je to "poslednja turska poruka sirijskim vlastima". Davutoglu je to izjavio novinarima u Ankari, u jeku izveštaja da sirijska vojska granatira stambena područja u lučkom gradu Latakiji. To je treći uzastopni dan u kojima se vrše napadi na protivnike sirijske vlade u tom gradu.

Sirijski aktivisti za građanska prava kažu da je od subote u Latakiji ubijeno gotovo 30 ljudi. Očevici kažu da stanovnici pokušavaju da beže, ali da je kraj kontrolnih punktova nekoliko njih ubijeno.

Aktivisti u Huli, manjem mestu kraj grada Homsa, kažu da sirijski vojnici potpomognuti tenkovima sprovode racije i hapšenja.

Latakija i Homs su među sirijskim gradovima u kojima su održavani masovni protesti sa zahtevima za ostavku predsednika Bašara al-Asada.

Turski ministar inostranih poslova posetio je predsednika Asada u Damasku prošle nedelje, kako bi ga pozvao da okonča brutalne mere ugušivanja ustanka protiv vlade. Davutoglu je danas rekao da, ako se sa krvoprolićem odmah ne prestane, više neće biti ničeg o čemu će moći da se razgovara sa sirijskom vladom.

Jedna agencija Ujedinjenih nacija saopštila je da je granatiranje Latakije primoralo oko 5 hiljada palestinskih izbeglica da napuste izbeglički logor u južnom delu tog grada. Ujedinjene nacije izrazile su zabrinutost povodom te situacije.

Aktivisti i očevici kažu da se juče sirijska mornarica pridružila tenkovima u otvaranju vatre na Latakiju, što je novi element vladine kampanje oštrih mera koja se neprestano pojačava od sredine marta.

Sirijska vlada iznosi drugačije viđenje događaja u Latakiji. Funkcioneri demantuju da je na grad otvarana artiljerijska vatra sa mora i kažu da su brodovi mornarice bili na, kako je rečeno, "rutinskom zadatku" sprečavanja krijumčarenja oružja. Sirijska državna novinska agencija izvestila je juče da pripadnici policije gone naoružane ljude, za koje kaže da izazivaju strah kod stanovnika tog grada.

XS
SM
MD
LG