Linkovi

Sirijski pilot prebegao u Jordan


Amaterski snimak dima koji se diže iznad granatiranog sirijskog grada Homsa

Jordansko ministarstvo informacija saopštilo je da je jedan sirijski vojni pilot sleteo u vojnu bazu u Jordanu i zatražio politički azil

Jordansko ministarstvo informacija saopštilo je da je jedan sirijski vojni pilot sleteo u vojnu bazu u Jordanu i zatražio politički azil, u okviru prvog prebega te vrste iz oružanih snaga sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Sirijski državni mediji izvestili su ranije danas da su oružane snage izgubile kontakt sa pukovnikom Hasanom al-Hamadeom, pilotom lovačkog aviona tipa MiG-21, tokom vežbi na jugu zemlje. Veruje se da je to prvi slučaj prebega jednog sirijskog pilota zajedno sa avionom.

U međuvremenu, nasilje širom Sirije se nastavlja. Stanovnici i aktivisti za ljudska prava kažu da su dve osobe poginule u artiljerijskom napadu vladinih snaga na grad Homs, dok su se timovi Međunarodnog komiteta Crvenog krsta spremali da evakuišu opkoljene i ranjene stanovnike tog grada.

Aktivisti su takođe izvestili da je danas bilo artiljerijskih napada u južnom gradu Inkhilu, u pokrajini Dara, u kojima je poginulo najmanje devet osoba.

Međunarodni komitet Crvenog krsta kaže da su i sirijske vlasti i opozicija pristale na privremeno primirje kako bi bolesnici i ranjenici mogli da budu evakuisani iz Homsa, a u grad dopremljene neophodne medicinske zalihe. Na stotine ljudi zatočeno je zbog borbi u sunitskim delovima tog grada.

Homs je rano postao žarište 15-mesečne pobune protiv predsednika Bašara al-Asada, a posebnu pažnju svetske javnosti privukao je u februaru i martu kada su područja u rukama pobunjenika pretrpela višenedeljno bombardovanje i snajpersku vatru, u kojima je poginulo na stotine ljudi.

Aktivisti za ljudska prava kažu da su u jučerašnjem nasilju širom zemlje poginule najmanje 53 osobe. Direktor Sirijske opservatorije za ljudska prava, sa sedištem u Britaniji, Rami Abdelrahman, rekao je Glasu Amerike da strahuje da će Sirija postati „nova Somalija ili novi Avganistan.“
XS
SM
MD
LG