Linkovi

Brahimi: Mir u Siriji nemoguć bez opozicije


Izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju, Lakdar Brahimi
Izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju, Lakdar Brahimi

Izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju ponovo nastoji da nagovori podeljenu sirijsku opoziciju na učešće u razgovorima

Međunarodni izaslanik za Siriju, Lakdar Brahimi, ponovo je pozvao podeljenu sirijsku opoziciju da učestvuje na predloženoj mirovnoj konferenciji.

Govoreći danas u Damasku, Brahimi je rekao da bi dugo odlagani razgovori u Ženevi bili nemogući bez učešća predstavnika opozicije.

“Sirijska vlada je obećala učešće na konferenciji. Ali opozicija, bilo da je reč o koaliciji ili o drugim stranama, još traži način kako da bude zastupljena na njoj”, rekao je Brahimi.

Vodeći sirijski pobunjenički blok, Nacionalna koalicija, sastaće se iduće nedelje kako bi se dogovorila o stavu za te razgovore. Neki islamistički pobunjenici, koji ne priznaju rukovodstvo tog bloka, upozoravaju da će svakoga ko bude učestvovao u razgovorima smatrati izdajnikom.

Brahimi je takođe naglasio gledište Ujedinjenih nacija da bi jedan od glavnih Asadovih saveznika - Iran – trebalo da učestvuje na konferenciji.

U međuvremenu, agencije izveštavaju da su izraelski ratni avioni napali pošiljku raketa u jednoj sirijskoj vojnoj bazi, blizu luke Latakija. Američki funkcioneri koji su tražili da im se ne pominju imena izjavili su juče da su meta izraelskog napada verovatno bile ruske rakete namenjene islamskoj ekstremističkoj grupi Hezbolah.
XS
SM
MD
LG