Linkovi

SBUN večeras glasa o Siriji


Obuka za zaštitu od hemijskog naoružanja, u jednoj školi u sirijskom gradu Alepu
Obuka za zaštitu od hemijskog naoružanja, u jednoj školi u sirijskom gradu Alepu

Glasanje zavisi od toga koliko brzo Organizacija za zabranu hemijskog oružja može da usvoji svoj plan o obezbeđivanju i uništavanju sirijskih zaliha bojnih otrova.

Očekuje se da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija do kraja dana glasa o nacrtu rezolucije kojom se Sirija poziva da se odrekne svog hemijskog arsenala.

Glasanje zavisi od toga koliko brzo Organizacija za zabranu hemijskog oružja može da usvoji svoj plan o obezbeđivanju i uništavanju sirijskih zaliha bojnih otrova. Vodeća svetska grupa za nadgledanje korišćenja hemijskog oružja raspravlja o tome u svom sedištu u Hagu.

SAD i Rusija postiogle su kasno sinoć dogovor o tekstu rezolucije, posle višenedeljnih razgovora o tome kako osigurati da se sirijski predsednik Bašar al-Asad povinuje planu o razoružanju.

Nacrt rezolucije pruža inspektorima pristup lokacijama na kojima se nalazi hemijsko oružje, ali ne preti automatskom upotrebom sile. Rusija, saveznik Asadove vlade, protivi se tom da tekst rezulucije sadrži pretnju vojnom silom ili sankcijama u slučaju da Sirija ne ispuni dogovor.
XS
SM
MD
LG