Linkovi

Sirija dobija ruske rakete


Ruske protivavionske rakete tipa S-300
Ruske protivavionske rakete tipa S-300

Zamenik ruskog ministra inostranih poslova, Sergej Rjabkov izjavio je da će rakete poslužiti za odvraćanje od bilo kakve strane vojne intervencije

Rjabkov je novinarima rekao da će Moskva poslati sofisticirane rakete tipa S-300 prema ugovoru, koji je potpisan pre nekoliko godina. Kako je rekao, rakete bi trebalo da posluže za odvraćanje bilo kakve strane intervencije u toj zemlji:

„Verujemo da su ove isporuke stabilizujući faktor, a takođe mislimo da će takvi koraci umnogome poslužiti da obuzdaju neke usijane glave, koje traže priliku da ovaj konflikt pretvore u međunarodni sukob, tako što bi u njemu učestvovale i stane snage“.

Rjabkov je juče kritikovao odluku Evropske unije da izmeni svoj embargo na prodaju naoružanja Siriji i dozvoli slanje oružja vodećoj opozicionoj Sirijskoj nacionalnoj koaliciji, uz zadržavanje sankcija protiv sirijske vlade.

Rusija kaže da će ta odluka naneti štetu nastojanjima da se organizuje mirovna konferencija za okončanje nasilja u Siriji.

U međuvremenu, opozicione pristalice tvrde da su pobunjenici koji se bore protiv Asadovog režima već sada ozbiljno u zaostatku, kada je reč o naoružanju. Neimenovani lekar, koji ukazuje pomoć žrtvama konflikta u blizini granice sa Libanom, rekao je novinarima-amaterima koliko je borba u stvari nepravedna:

„Asadova vojska napada lovcima, tenkovima, raketama i svim drugim mogućim oružjem, uništava kuće u kojima ljudi žive, a iza sebe je ostavila više od 800 ranjenih žena i dece i 150 mrtvih“.

Evropska unija je saopštila da će napraviti procenu predloženih pregovora između sirijske vlade i opozicije i konsultovati se sa generalnim sekretaraom Ujedinjneih nacija Banom Ki-munom, pre nego što bilo kakva pošiljka oružija krene ka Siriji. Ta odluka biće doneta pre 1. avgusta.
XS
SM
MD
LG