Linkovi

Konflikt u Siriji sve više sektaški


Pobunjenički borci u Siriji
Pobunjenički borci u Siriji

Ujedinjene nacije upozoravaju da borbe u Siriji sve više postaju sukob između sunita i alavita i da civili trpe "nemerljiva razaranja i patnje"

Ujedinjene nacije su objavile podatke o civilnim žrtvama gotovo dvogodišnjeg sukoba u Siriji, naglasivši da hiljade ginu u borbi čija je priroda sve više sektaška.

U novom izveštaju, istražitelji Ujedinujenih nacija za ljudska prava uakzuju da je glavna podela na manjinsku alavitsku zajednicu koja podržava predsednika Bašara al-Asada i sunitsku većinu, koja pretežno podržava pobunjenike.

Paulo Pinjeiro, predsednik Komisije Svetske orgaizacije za Siriju, kaže da su se u borbu umešale i ostale sirijske manjinske zajednice, uključujući hrišćane, Kurde i Turkmene. U izveštaju se ističe da borbe sirijskim civilima „donose nemerljivo razaranje i ljudske patnje“ i da se humanitarna situacija od kraja septembra rapidno pogoršava. Navodi se da se kršenje ljudskih prava nekažnjeno nastavlja.

Zapaža se i dramatično povećanje nasilja u glavnim gradovima, posebno u Damasku i Alepu, kao i povećanje napada na kulturne spomenike. U izveštaju se navodi da su se u konflikt umešali i strani borci. Istražitelji zaključuju da je politički sporazum putem pregovora jedini put ka završetku nasilja.
XS
SM
MD
LG