Linkovi

Brahimi: Neki pobunjenici pristali na primirje


Borci Slobodne sirijske armije trče ka zaklonu bežeći od snajperske vatre u jednom delu severnog sirijskog grada Alepa
Borci Slobodne sirijske armije trče ka zaklonu bežeći od snajperske vatre u jednom delu severnog sirijskog grada Alepa

Izaslanik UN i Arapske lige kaže da bi prekid vatre tokom praznika Kurban bajrama, ako se učvrsti, mogao da postane deo mirovnog procesa

Međunarodni mirovni izaslanik Lakdar Brahimi je saopštio da su sirijska vlada i neke opozicione organizacije, koje se protive predsedniku Bašaru al-Asadu, prihvatile prekid vatre tokom Kurban bajrama, koji počinje sutra uveče.

Izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju danas je u Kairu izrazio nadu da će višednevni prekid vatre dovesti do dužeg primirja u skladu sa političkim procesom. Sirijsko ministarstvo inostranih poslova je saopštilo da i dalje razmatra prekid vatre i da će sutra doneti konačnu odluku.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, posle Brahimijevog izveštaja putem video konferencije, podržao je prekid vatre i zatražio od svetskih sila i drugih članica da „iskoriste svoj uticaj“ i vide da li se prekid vatre održava. Brahimi je poručioda brzo rešenje sukoba ne postoji i objasnio da bi neuspeh u prekidanju nasilja pogošao sukob i proširio ga na druge zemlje.

Pre Brahimijevog izveštaja, ambasadori četiri stalne članice Saveta bezbednosti - Kine, Rusije, Britanije i Francuske - podržali su prekid vatre.

Šef mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, Erv Ladsus, rekao je u ponedeljak da priprema osnivanje mirovnih snaga za Siriju za slučaj da se prekid vatre učvrsti.

U međuvremenu, načelnik generalštaba ruskih oružanih snaga, general Nikolaj Makarov, rekao je da su sirijski pobunjenici sada opremljeni prenosnim protivavionskim raketama, uključujući jedan tip tog oružja proizveden u Sjedinjenim Državama. Ruska novinska agencija Interfaks navela je danas izjavu generala Makarova koji je rekao da su te rakete, koje se ispaljuju sa ramena, proizvedene u raznim državama ali da se još ne zna ko ih je dostavio pobunjenicima.

Nekoliko zapadnih država slalo je pobunjenicima pomoć u opremi, ali ne i u oružju. S druge strane, Rusija je odavno najveći snabdevač sirijske vojske oružjem.
XS
SM
MD
LG