Linkovi

Međunarodni posrednik doputovao u Damask


Izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju, Lakdar Brahimi
Izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju, Lakdar Brahimi

Izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige pokušava da nagovori dve strane na primirje tokom predstojećeg praznika Kurban bajrama

Međunarodni mirovni izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige Lakdar Brahimi stigao je danas u Damask radi razgovora sa sirijskim funkcionerima o uspostavljanju privremenog primirja u 19-mesečnom ratu između vladinih snaga i pobunjeničkih grupa.

Očekuje se da će Brahimi sutra ujutro razgovarati sa sirijskim ministrom inostranih poslova Validom Mualemom, a očekuje se da će se susresti i sa sirijskim predsednikom Bašarom al-Asadom.

Mirovni izaslanik nagovara sirijske funkcionere da podrže prekid vatre tokom četvorodnevnog muslimanskog praznika Kurban bajrama, koji počinje 26. oktobra. Generalni sekretari Ujedinjenih nacija i Arapske lige objavili su danas saopštenje u kome pozivaju na primirje tokom tog verskog praznika.

Posle jučerašnjeg sastanka sa jordanskim ministrom inostranih poslova Brahimi je rekao novinarima da bi predah u sukobima mogao da izgradi poverenje i doprinese uspostavljanju dužeg primirja.

Turski ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu takođe je pozvao sirijske snage i pobunjeničke grupe da poštuju prekid vatre.

Sirijski aktivisti i zdravstveni funkcioneri kažu da su u vazdušnim napadima vladinih snaga, u sredu uveče i četvrtak ujutro u pokrajinama Idlib i Alepo, poginule najmanje 43 osobe, među njima mnogo dece.
XS
SM
MD
LG