Linkovi

Asad: Sirija u „globalnoj bitci“


Sirijski predsednik Bašar al-Asad tokom intervjua za režimsku privatnu sirijsku TV stanicu Adunija
Sirijski predsednik Bašar al-Asad tokom intervjua za režimsku privatnu sirijsku TV stanicu Adunija

Sirijski predsednik rekao da će njegovoj vladi biti potrebno više vremena da pobedi pobunjenike koje on naziva teroristima

Sirijski predsednik Bašar al Asad kaže da njegova vlada vodi „regionalnu i globalnu bitku“ i da će joj biti potrebno više vremena da pobedi u sukobu sa pobunjenicima koji pokušavaju da ga zbace sa vlasti.

Asad je to izjavio danas, u jeku obnovljenih borbi između sirijskih snaga i pobunjenika kraj vojnog aerodroma Taftanaz, između severnih gradova Alepo i Idlib.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Britaniji, prenela je Glasu Amerike da je u tim borbama do sada poginulo ili ranjeno 14 vladinih vojnika i tri pobunjenika.

Pobunjenici ušančeni u pomenutim gradovima, koji su pod svakodnevnim bombardovanjem od strane vladinih snaga, već nekoliko puta su napadali aerodrom Taftanaz.

U intervjuu za privatni sirijski televizijski kanal Adunija, Bašar al Asad je rekao da je situacija na terenu „praktično bolja“ ali da još nije razrešena. Sirijski lider je hvalio pripadnike snaga bezbednosti zbog njihovog, kako je rekao, „herojskog držanja“.

Asad je odbacio ideju za koju se zalaže susedna Turska o osnivanju bezbednosnih zona u Siriji u kojima bi unutrašnje izbeglice bile pod zaštitom zapadnih država.

U međuvremenu, aktivisti u Damasku izveštavaju o trećem uzastopnom danu napada sirijskih snaga na pobunjenička uporišta u istočnim predgrađima. Opozicioni Komiteti za lokalnu koordinaciju kažu da su avioni i helikopteri bombardovali i mitraljirali ta područja. U borbama u Damasku i okolini tokom protekle nedelje poginulo je nekoliko stotina ljudi.
XS
SM
MD
LG