Linkovi

Asad: Armija se bori za sudbinu Sirije


Uništeni tenk sirijske vojske u pograničnom gradu Azazu, severno od Alepa
Uništeni tenk sirijske vojske u pograničnom gradu Azazu, severno od Alepa

Sirijski predsednik kaže da se vojska sada bori za budućnost Sirije, dok Ujedinjene nacije izražavaju zabrinutost za civile zetečene borbama

Predsednik Sirije Bašar al-Asad nije se pojavio u javnosti da obeleži Dan oružanih snaga, već je izdao pisano saopštenje u kome poziva bezbednosne snage da "pojačaju borbe" protiv poubinjenika koji pokušavaju da ga svrgnu s vlasti. Bilo je to prvi put da se Asad nije obratio narodu uživo ili preko državne televizije otkad je pre 12 godina nasledio svog oca na položaju.

U međuvremenu, 13. dan zaredom nastaljaju se borbe na jugu najvećeg sirijskog grada Alepa, ali još nije jasno da je neka od strana - bilo vladine snage, bilo pobunjenici - ostvarila napredak. Na video snimcima od juče, primećuje se da su pobunjenici zauzeli bar dve policijske stanice, koje su bile pod kontrolom vladinih snaga. A kako navodi Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu, sirijski pobunjenici juče su pogubilio četvoricu ljudi, za koje aktivisti tvrde da su članovi pro-valdinog plemena u Alepu. Opservatorija navodi da je snimak jučerašnjeg pogubljenja postavljen na internet.

Sirijski predsednik Bašar al-Asad izjavio je da njegova vojska vodi bitku sa pobunjenicima koja će odrediti sudbinu zemlje.

U danas objavljenom saopštenju Asad je odao priznanje vladinim snagama, dok sukoba i dalje ima širom zemlje.

U međuvremenu, misija Ujedinjenih nacija u Siriji danas je saopštila da je potvrdila da borci opozicije sada poseduju i teško naoružanje, uključujući tenkove. Predstavnica misije Sausan Gošeh takođe je juče izjavila da su posmatrači misije prvi put videli borbene avione sirijske vlade kako gađaju ciljeve u Alepu.

"Dobili smo potvrdu da opozicija sada poseduje i teško naoružanje, uključujući tenkove. Ali najviše nas zabrinjava situacija sa civilima. Izvestan broj civila se našao u unakrsnoj vatri. Neki od njih su potražili utočište u školama, bolnicama i javnim zgradama u mirnijim naseljima. Vlada nestašica hrane, goriva, vode i gasa“, rekla je portparol misije Ujedinjenih nacija.

Članovi posmatračke misije Ujedinjenih nacija u Siriji kažu da su zabrinuti za bezbednost civila uhvaćenih u unakrsnoj vatri između pobunjenika i vladinih snaga u gradu Alepu.

Prema video materijalu objavljenom na društvenim mrežama na internetu, pobunjenici tvrde da su u nekim delovima Alepa primorali vladine snage na povlačenje.
XS
SM
MD
LG