Linkovi

Pobunjenici ubili 20 sirijskih vojnika


Amaterski snimak sirijskog pobunjeničkog borca na tenku zaplenjenom od sirijskih snaga

Vojnici su poginuli u noćašnjim borbama u sirijskoj pokrajini Latakiji, koje su prema navodima sirijskih aktivista trajale nekoliko sati

Sirijski aktivisti za ljudska prava kažu da su u noćašnjim borbama pobunjenici ubili najmanje 20 sirijskih vojnika, dok šef posmatračke misije UN kaže da će njegov tim ostati u Siriji.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Britaniji, saopštila je danas da su borbe u severozapadnoj pokrajini Latakiji trajale nekoliko sati.

Norveški general Robert Mud rekao je juče da se „patnje sirijskog naroda“ pogoršavaju ali da je pitanje otkazivanja posmatračke misije preuranjeno. Mud je rekao da su njegove posmatračke snage od 300 ljudi proteklih nedelja nekoliko puta napadnute i da je najmanje devet vozila UN oštećeno.

Mud i šef UN za mirovne operacije Erv Ladsus izjavili su u subotu da je posmatračka misija u Siriji suspendovana zbog sve češćeg nasilja, ali članovi tog tima nisu napustili zemlju. Ta odluka predstavlja do sada najjasniji znak da je mirovni plan, dogovoren posredništvom međunarodnog izaslanika Kofija Anana, propao.

U međuvremenu u Los Kabosu, u Meksiku, američki predsednik Barak Obama rekao je da Rusija i Kina nisu pristale na bilo kakav plan za uklanjanje sirijskog predsednika Bašara al-Asada sa vlasti ali da lideri obe te zemlje priznaju postojanje opasnosti od izbijanja opšteg građanskog rata.
XS
SM
MD
LG