Linkovi

Nove američke sankcije Siriji


Borci pobunjeničke Slobodne sirijske armije u jednom od predgrađa Alepa
Borci pobunjeničke Slobodne sirijske armije u jednom od predgrađa Alepa

Vašington pooštrava mere protiv "Sirije i onih koji podržavaju nastojanja sirijske vlade na ugnjetavanju sopstvenog naroda"

Jedan visoki američki funkcioner, koji je tražio da mu se ne objavljuje ime, izjavio je da se Sjedinjene Države pripremaju da uvedu nove sankcije Siriji i drugim entitetima koji podržavaju predsednika Bašara al-Asada.

„Zaoštrićemo (mere) još više, sa dodatnim sankcijama usmerenim ka sirijskim entitetima i ka onima koji podržavaju nastojanja sirijske vlade na ugnjetavanju sopstvenog naroda“, rekao je pomenuti funkcioner novinarima koji prate posetu američke državne sekretarke Hilari Klinton Gani.

U međuvremeni, sirijski aktivisti kažu da su vladine snage danas ponovo bombardovale Alepo, proširujući svoju ofanzivu na pobunjeničke položaje u tom najvećem sirijskom gradu.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, kaže da se u toj privrednoj prestonici Sirije pored bombardovanja vode i neprestane borbe između sirijskih snaga i pobunjenika.

Novinari u Alepu kažu da su vladine snage uspele da osvoje neke delove grada pošto su se pobunjenici povukli na sever. Pobunjenici obećavaju da će nastaviti da se bore uprkos nestašicama oružja i municije.

Britanija je danas saopštila da će poslati pobunjenicima opremu za komunikaciju i medicinske potrepštine u vrednosti od 8 miliona dolara. Sekretar za inostrane poslove Vilijam Hejg rekao je u jednom članku, objavljenom u londonskom Tajmsu, da bi trebalo izgrađivati odnose sa „onima koji će možda upravljati Sirijom u budućnosti“. Hejg je dodao da tim novcem neće biti kupovano oružje.
XS
SM
MD
LG