Linkovi

Protesti Asadovih pristalica


Protesti u Siriji
Protesti u Siriji

Pristalice Sirijske vlade već dva dana održavaju mitinge u većim sirijskim gradovima posle odluke Arapske lige da suspenduje članstvo Sirije, dok Sirija traži vanredni sastanak regionalne organizacije. Sirijska državna televizija je prikazala snimke današnjih velikih provladinih mitinga u Damasku, Alepu i drugim gradovima.

Mnogi učesnici protesta su nosili državne zastave i plakate sa likom sirijskog predsednika Bašara al-Asada. Arapska liga je juče odlučila da u sredu suspenduje članstvo Sirije, ukoliko Asadova vlada nastavi da ignoriše zahtev te organizacije da otpočne dijalog sa opozicijom i prekine nasilni obračun sa učesnicima osmomesečnih protesta.

Sirijska vlada je danas zatražila vanredni sastanak Arapske lige, na kojem bi se razgovaralo o krizi pre stupanja suspenzije na snagu. Nekoliko zemalja je osudilo Asadove pristalice koje su sinoć, posle odluke Arapske lige, napale ambasade Saudijske Arabije, Katara i Turske u Damasku. Saudijska Arabija i Katar su dve od 18 članica Arapske lige koje su glasale za suspedovanje Sirije iz 22-očlane organizacije.

Turska, iako nije članica lige, oštro kritikuje smrtonosno obračunavanje svog suseda sa demonstrantima. Tursko Ministarstvo inostranih poslova je danas pozvalo sirijskog otpravnika poslova da bi mu uručilo protestnu notu zbog napada na diplomatska predstavništva. Francuska novinska agencija navodi da je jedan diplomata izjavio da su demonstranti pokušali da prodru i u francusku ambasadu u Siriji, ali da im to nije pošlo za rukom.

XS
SM
MD
LG