Linkovi

Sirija: Izlaznost na izborima 51 odsto


Sirijska vlada tvrdi da je izlaznost na izborima 7. maja bila 51 odsto
Sirijska vlada tvrdi da je izlaznost na izborima 7. maja bila 51 odsto

Sirija je saopštila da je više od polovine birača glasalo na parlamentarnim izborima 7. maja, koje su bojkotovale opozicione organizacije tvrdeći da izbori nemaju kredibilitet dokle god vlada vodi smrtonosnu kampanju protiv opozicije.

Predsednik Sirijskog izbornog saveta, Kalaf al-Izui, danas je rekao da je odziv birača dostigao 51 odsto, što znači oko pet miliona gradjana. Al-Izui je pročitao listu pobedničkih kandidata za 250 mesta u sirijskom parlamentu, kojim decenijama dominira vladajuća stranka Baas sirijskog predsednika Bašara Al Asada.

Nezavisni posmatrači nisu pratili izbore i opozicioni aktivisti tvrde da je broj birača bio mali u gradovima i selima u kojima bezbednosne snage guše 14-mesečni ustanak opozicije. Među pobednicima su 30 žena i jedan kandidat, Kadri Džamil, koji se karakteriše kao nezavisan.

To su bili prvi izbori u Siriji od februarskog referenduma kada je odobren novi Ustav koji omogućava formiranje novih stranaka pored vladajuće koalicije na čelu sa strankom Baas.

XS
SM
MD
LG