Linkovi

Sirija traži garancije


Portparol Ministarstva inostranih poslova Sirije Džihad Makdeši
Portparol Ministarstva inostranih poslova Sirije Džihad Makdeši

Sirijska vlada je saopštila da traži čvrste garancije da će pobunjenici da prekinu borbe pre povlačenja trupa koje je prihvatio predsednik Bašar al-Asad. Portparol Ministarstva inostranih poslova Džihad Makdeši, danas je izjavio da su prethodni izveštaji da će Damask povući trupe iz gradova i prigradskih delova do 10. aprila „netačni“.

On je rekao da međunarodni izaslanik Kofi Anan nije podneo „pismene garancije da naoružane terorističke organizacije prihvataju prekid nasilja i da su spremne da polože oružje“. Makdiši je dodao da Sirija neće dopustiti da se ponovi ono što se dogodilo tokom posmatračke misije Arapske lige u januaru, kada je – kako je objasnio – vlada povukla svoje snage samo da bi videla kako se pobunjenici ponovo naoružavaju i preuzimaju kontrolu „nad celim delovima gradova“.

Ujedinjene nacije su prošle nedelje izdale predsedničko saopštenje u kojem se pominje mogućnost preduzimanja „daljih koraka“, ako Sirija ne sprovede šest tačaka Ananovog mirovnog plana, koji je Damask prihvatio 25. marta. U saopštenju se sve strane, uključujući opoziciju, pozivaju da prekinu oružano nasilje dva dana pošto se Sirijska vlada u potpunosti povinuje traženim merama.

Takođe danas, aktivisti javljaju da vladine trupe nastavljaju napade u nepokornim severnim i centralnim delovima zemlje, gde su desetine ljudi poginule i ranjene. Samo u toku ječerašnjeg dana, navodi se da je širom Sirije poginulo najmanje sto ljudi. Sirijska organizacija za ljudska prava sa sedištem u Londonu javlja da su najmanje dve trećine poginulih civili i da je veliki broj žrtava stradao u selu Latamneh u centralnom delu zemlje.

XS
SM
MD
LG