Linkovi

Pomoć pobunjenicima u Siriji


Predstavnici više od 70 zapadnih i arapskih država, okupili su se u Istanbulu da razmotre mogućnosti za povećanje izolacije predsednika Bašara al-Asada, zatraže od opozicije da se ujedini i ponudi demokratsku alternativu njegovoj despotskoj vladavini
Predstavnici više od 70 zapadnih i arapskih država, okupili su se u Istanbulu da razmotre mogućnosti za povećanje izolacije predsednika Bašara al-Asada, zatraže od opozicije da se ujedini i ponudi demokratsku alternativu njegovoj despotskoj vladavini

Delegati na međunarodnoj konferenciji koji podržavaju pobunu sirijske opozicije, kažu da je nekoliko država Persijskog zaliva pristalo da finansira pobunjenike koji nastoje da zbace s vlasti predsedika Bašara al-Asada.

Učesnici današnje konferencije „Prijatelja Sirije“ u Istanbulu, rekli su da će mala grupa zalivskih država obezbediti milione dolara za plate pobunjenika u glavnom opozicionom Sirijskom nacionalnom savetu. Delegati koji su želeli da ostanu anonimni, objasnili su da se tim potezom ohrabruju pripadnici Asadove vojske da pređu u opozicione organizacije koje vode jednogodišnju pobunu.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je saopštila na konferenciji da Vašington pripadnicima opozicije obezbeđuje komunikacionu opremu, da bi im pomogao da se organizuju, održe kontakt sa svetom i izbegnu napade vladinih trupa. Ona je izjavila i da Sjedinjene Države prave program za dokumentovanje zločina počinjenih tokom pobune. Taj program, kako je objasnila, treba da omogući Sirijcima da identifikuju počinioce zločina i sačuvaju dokaze za buduće istrage i suđenja.

Hilari Klinton je takođe rekla da Sjedinjene Države udvostručuju humanitarnu pomoć Sirijcima pogođenim sukobom na 25 miliona dolara i založila se da više od 60 država čiji predstavnici učestvuju na konferenciji pooštri sankcije Sirijskoj vladi. Ona je upozorila Asada da „prestane da ubija svoje sunarodnike ili će se suočiti sa ozbiljnim posledicama“. Sirijski borci za ljudska prava javljaju da je u današnjim sukobima vladinih i pobunjeničkih snaga u nekoliko delova zemlje poginulo najmanje 16 ljudi – vojnika, pobunjenika i civila.

Državna sekretarka je takođe istakla da Asadovo prošlonedeljno prihvatanje plana za prekid nasilja koji je predložen posredstvom Ujedinjenih nacija, jeste najnovije „na dugačkom spisku prekršenih obećanja“ sirijskog lidera. Predsednik Sirijskog nacionalnog saveta Burhan Galijun, zatražio je na konferenciji da države učesnice pojačaju Slobodnu sirijsku armiju i stvore humanitarne koridore u zemlji. Ipak, članovi koalicije nazvane „Prijatelji Sirije“ i dalje nisu saglasni da li pomoć sirijskoj opoziciji treba da se proširi sa humanitarnih i neborbenih mera na snabdevanje oružjem.

Saudijska Arabija i Katar su najveće pristalice naoružavanja pobunjenika iz Slobodne sirijske armije, čemu se protive Sjedinjene Države, Evropljani i druge arapske vlade, koje strahuju da bi to dodatno destabilizovalo Siriju. Turski premijer Redžep Tajip Erdogan, domaćin konferencije, rekao je da međunarodna zajednica mora da podržu pravo sirijskog naroda na samoodbranu, ako Savet bezbednosti ne preduzme mere da prekine nasilje Sirijske vlade. Turski ministar inostranih poslova Ahmed Davutoglu je takođe rekao da Ankara priznaje Sirijsiki nacionalnhi savet kao „legitimnog predstavnika“ svih Sirijaca.

Međutim, irački premijer Nuri al-Maliki je danas rekao da njegova vlada odbacuje ideju o naoružavanju sirijske opozicije i zbacivanju Asadove vlade, jer bi to stvorilo „veću krizu u regionu“. Sirijski državni mediji kritikuju konferenciju u Istanbulu kao skup „neprijatelja Sirije“. Sirijska državna televizija je javila da Erdogan tvrdi da podržava interese sirijskog naroda, ignorišući – kako se navodi – svoje pružanje utočišta „teroristima“ odgovornim za napade na Asadove snage u Siriji.

XS
SM
MD
LG