Linkovi

Nasilje u Siriji


Nasilje u Siriji
Nasilje u Siriji

Sirijski borci za ljudska prava javljaju da su vladine snage žestoko granatirale žarište pobune grad Homs, dan pošto je visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Navi Pilaj izjavila da je neuspešno delovanje Saveta bezbednosti „osokolilo“ vladu predsednika Bašara al-Asada da krene u sveopšti napad.

Visoka komesarka je rekla da stepen zlostavljanja koje vrše pripadnici Asadovih snaga pokazuje da se „zločini protiv čovečnosti“ događaju od marta i da se nastavljaju. Sirijsko Ministarstvo inostranih poslova je danas odbacilo tvrdnje Navi Pilaj.

U međuvremenu, kineski premijer Ven Đijabao je danas u Pekingu izjavio da Kina "ne štiti nijednu stranu, uključujući i Sirijsku vladu", dodavši da sirijski narod mora da odluči o svojoj budućnosti. Diplomate u Ujedinjenim nacijama kažu da bi nacrt rezolucije Generalne skupštine kojom se podržava plan Arapske lige za imenovanje zajedničkog izaslanika Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju, mogao da bude iznet na glasanje sutra ili prekosutra.

XS
SM
MD
LG