Linkovi

Belgija u žalosti


Ljudi plaču prolazeći pored škole Stekske u Lomelu, u Belgiji, koju su pohadjali neki od poginulih djaka.

Članovi porodica belgijske dece stradale u saobraćajnoj nesreći u švajcarskim Alpima vojnim avionima su doputovali u Švajcarsku da bi obišli mesto nesreće. U toku je istraga udesa u kojem je poginulo 22 dece i šest odraslih osoba. 21 žrtva je iz Belgije, a sedam iz Holandije. U belgijskom parlamentu otvorena je knjiga žalosti, a vlasti su petak proglasile nacionalnim danom žalosti.

Roditelji i rodjaci dece – putnika autobusa – danas su pristigli u gradić Sion. Neki su morali da odu u mrtvačnicu, da identifikuju tela svoje dece pre nego što budu vraćena kući. Prema rečima belgijskog premijera, očekuje se da prenos posmrtnih ostataka vojnim avionima započne u toku večeri. Drugi roditelji došli su da bi bili uz svoju povredjenu decu.

Tragedija se dogodila u utorak uveče, kada je autobus koji je vraćao grupu belgijskih djaka sa zimovanja u švajcarskim Alpima izgubio kontrolu i udario u zid tunela. U nesreći je stradao 21 Belgijanac i sedmoro Holanđana. 24 dece je povredjeno. U bolnici u Sionu lekari su saopštili da su njihovi mladi pacijenti dobro i da će uskoro biti pušteni kući. Međutim, doktor Majkl Kalens iz te bolnice dodao je da je četvoro dece koja se nalaze u bolnici u Lozani u teškom stanju, i da lekari prate situaciju iz sata u sat.

Za to vreme, Belgija tuguje za žrtvama nesreće. Većina poginulih djaka pohadjala je školu Sent Lambertus u gradiću Luven u Flandriji. Nastava je u njoj danas nastavljena specijalnom časom na kojem su nastavnici i školski pastor pokušali da deci objasne šta se dogodilo njihovim drugovima.

Za decu je veoma važno da se njihova dnevna rutina nastavi. Potreban im je stabilan okvir kao način da prežive, i daju oduška svojim emocijama“, izjavio je Dirk De Gent, školski pastor.

Uplakani građani ostavljaju cveće i medvediće ispred škole, ispod crteža koje su nacrtali đaci u spomen na svoje drugare. U belgijskom parlamentu otvorena je knjiga žalosti u koju su se, među prvima, upisali premiejr Elio Di Rupo i ministar odbrane Piter De Krem.

Uzrok nesreće još nije saopšten, a tužioci kažu da razmatraju tri teorije – tehnički problem na autobusu, zdravstveni problem vozača ili ljudsku grešku. Švajcarski i belgijski mediji prenose da su preživela deca ispričala da je vozač pokušao da promeni disk u DVD plejeru neposredno pre udara u zid tunela. Istražitelji nastoje da utvrde kako je moguće da se jedna od najtežih saobraćajnih nesreča u švajcarskoj istoriji dogodila u modernom autobusu sa dva odmorna vozača, i tunelu koji se generalno smatrao bezbednim.

XS
SM
MD
LG