Linkovi

Švajcarski franak vezan za evro


Visok kurs švajcarskog franka preti recesijom

Švajcarska je danas odlučila da veže kurs nacionalne valute za evro po kursu od 1,20 švajcarski franaka za jedan evro.

Evropska finansijska tržišta danas nisu doživela nagli pad kao u ponedeljak, ali je oporavak početkom dana bio kratkog veka. Investitori su i dalje zabrinuti zbog koraka koje političari preduzimaju da bi rešili krizu. Robert Halver je berzanski trgovac u Frankfurtu:

“Pretpostavljam da mnogi neće da investiraju na ovako haotičnom tržištu. Zato imamo tako visoku dozu rezignacije.”

Oni koji žele da investiraju i dalje biraju sigurna utočišta, poput zlata, koje je danas dostiglo novi rekord, ili švajcarksog franka, čija vrednost je skočila za trećinu od propasti firme “Lehman Brothers” 2008. Visoka vrednost franka sada preti Švajcarskoj recesijom. Švajcarska centralna banka je danas iznenadila sve odlukom da će se nacionalna valuta menjati po minimalnom kursu od 1,20 švajcarskih franaka za 1 evro.

“Ovakve intervencije obično ne pomažu. One mogu da imaju kratkoročni efekat, ali ne funkcionišu na duži rok. Razlog je što bi to zahtevalo kontrolu kapitala, što Švajcarska kao vrlo otvorena ekonomija nikad neće učiniti. Prema tome, mislim da je interesantno ono što kažu i oštre formulacije koje koriste, ali to samo pokazuje koliko štete jak švajcarski franak nanosi švajcarskoj ekonomiji,” kaže analitičarka Luiz Kuper.

Za razliku od Švajcarske ostale bankarske akcije u Evropi su pale na nivo koji nije zabeležen od propasti firme “Lehman Brothers”. Dužnička kriza u zemljama evrozone i dalje čini investitore veoma nervoznim kada se radi o bankarskim akcijama. Francuski ministar finansija Fransoa Baroan insistira da zvaničnici čine sve u njihovoj moći da održe ekonomski rast:

“Naravno rast sada zavisi od ekonomskog okruženja u Americi i širom sveta i od neizvesnosti u evrozoni. Naš ključni prioritet je da stabilizujemo evrozonu.”

Medjutim, Grčka koja je prva dobila pomoć Evropske unije, i dalje se bori sa ogromnim dugovima. U medjuvremenu, sve su glasniji pozivi evropskim političarima da - ili zaista izvuku iz krize Grčku i druge zemlje kojima je pomoć potrebna ili im dozvole da bankrotiraju. Analitičari upozoravaju da će - sve dok dužnička kriza ne bude rešena - tržišta i dalje biti nestabilna.

XS
SM
MD
LG