Linkovi

Svetske sile žele primirje do 1. januara


Američki državni sekretar Don Keri i šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov na današnjem sastanku u Beču
Američki državni sekretar Don Keri i šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov na današnjem sastanku u Beču

Razgovori o Siriji u Beču u velikoj meri protiču u senci terorističkih napada u Parizu, a zvaničnici okupljeni u glavnom gradu Austrije takođe razmatraju nove, ujedinjene napore na suzbijanju ekstremista Islamske države u regionu...

Predstavnici svetskih sila, koji u Beču razgovaraju o političkoj budućnosti Siriji, vrše pritisak da se primirje u toj zemlji postigne do 1. januara, posle čega bi usledila politička tranzicija, a zatim i opšti izbori.

Razgovori u Beču u velikoj meri protiču u senci terorističkih napada u Parizu, a zvaničnici okupljeni u glavnom gradu Austrije takođe razmatraju nove, ujedinjene napore na suzbijanju ekstremista Islamske države u regionu.

"Naša rešenost da eliminišemo ovu nesreću još je snažnija posle ovakve brutalnosti", poručio je američki državni sekretar Džon Keri na konferenciji za novinare posle današnjih razgovora.

Keri je naglasio da se SAD i ostali učesnici razgovora o Siriji, među kojima su Evropska unija, Ujedinjene nacije, Arapska liga i 17 zemalja, većinom slažu da postoji potreba za inkluzivnijim političkim procesom u Siriji, uz primirje.

Taj proces obuhvatio bi kako predstavnike režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada, tako i i one iz širokog spektra opozicionih grupa.

XS
SM
MD
LG