Linkovi

Džihadista Džon je mrtav?


Američka vojska izvršila je udar bespilotnom letelicom čija je meta bio britanski ekstremista kuvajtskog porekla, koji se pojavio u nekoliko video snimaka surovog pogubljenja zapadnih talaca.

Džihadista Džon – jedan od najtraženijih terorista današnjice i, ako ne lice, onda glas Islamske države – po svemu sudeći je ubijen. Američka vojska izvršila je udar bespilotnom letelicom čija je meta bio britanski ekstremista kuvajtskog porekla, koji se pojavio u nekoliko video snimaka surovog pogubljenja zapadnih talaca. Vlasti navode da još nije sasvim izvesno da li je ekstremista, koga su zapadne obaveštajne agencije identifikovale kao Mohameda Emvazija – zaista poginuo u udaru drona na vozilo u sirijskom gradu Raki , de-facto prestonici Islamske države.

Američki poručnik Stiv Voren izjavio je da je Mohamed Emvazi, poznat pod nadimkom Džihadista Džon – najverovatnije ubijen u udaru drona koji je direktno pogodio vozilo kojim je putovao, kada je poginuo i njegov vozač.

“On je bio životinja u ljudskom obliku, svet će biti malo bolji posle njegove smrti”, izjavio je Voren.

Američki državni sekretar Džon Keri je tokom diplomatske posete Tunisu izjavio da zvaničnici još analiziraju rezultate vazdušnog udara.

„Medjutim, teroristi povezani sa Daešom treba da znaju sledeće – dani su vam odbrojani, i bićete poraženi.“

Keri je dodao da nema budućnosti za Islamsku državu koja neće voditi njenom uništenju.

Britanski premijer Dejvid Kameron je izjavio da ne može da potvrdi da je Emvazi ubijen, ali je zahvalio SAD zbog toga što su izvršile taj napad.

"Ako je napad bio uspešan, bio je to udarac u srce Islamske države. Onima koji žele da naude Britaniji, našim ljudima i saveznicima, on će pokazati da imamo dugi domašaj, nepokolebljivu odlučnost, i da nikada ne zaboravljamo svoje gradjane.”

Mohamed Emvazi, britanski državljanin rodjen u Kuvajtu, bio je jedna od glavnih meta zapadnih obaveštajnih agencija od kada se pojavio u nekoliko video snimaka pogubljenja zapadnih talaca. Medju njima su bili američki novinari Stiven Sotlof i Džejms Foli, američki humanitarni radnik Abdul Rahman Kasig, britanski humanitarci Dejvid Hejnz i Alan Hening, japanski novinar Kendži Goto i drugi.

Na video snimcima Džihadista Džon je bio obučen u crno, nosio masku na licu. Javno je identifikovan u nekoliko medijskih izveštaja koji su objavljeni ranije ove goidne. Prijatelji i poznanici kažu da je Emvazi, odrastao u imućnoj londonskoj porodici i studirao progamerstvo na koledžu. Prema nekoliko izvora, radikalizovao se pre nekoliko godina, u svojim dvadesetim godinama, posle poseta Africi i Bliskom istoku.

XS
SM
MD
LG