Linkovi

SB prognozira privredni rast Srbije


Kancelarija Svetske banke u Srbiji predstavila je danas izveštaj o ekonomskim kretanjima za jugoistočnu Evropu i Zapadni Balkan, po kome su ekonomski pokazatelji za Srbiju u trendu rasta.

Direktne strane investicije u prošloj godini su dostigle 1,8 milijardi evra, nezaposlenost je nastavila da pada, porastao je značajno izvoz robe i usluga, a pokrivenost uvoza izvozom dostigla je gotovo 80 odsto, izjavio je danas ekonomista Svetske banke Lazar Šestović.

Na današnjem predstavljanju redovnog izveštaja Svetske banke Šestović je istakao da se u Srbiji ove godine očekuje privredni rast od 1,8 odsto:

"Postoje razlozi da se veruje da će rasti biti veći i od toga. Prevashodno ako vidimo podatke iz prva dve meseca, gde je došlo do značajnog rasta investicija. Takođe, dolazi do oporavka potrošnje domaćinstava. Zarade u privatnom sektoru blago rastu, i takođe doznake iz inostranstva su značajno porasle u poslednjih nekoliko meseci."

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen je rekao da se nada da će rast izvoza i privrednog rasta doprineti boljitku građana i povećanju radnih mesta i plata. On je naveo da se očekuje posle izbora da država ponovo pokuša da pronađe manjinskog akcionara za Telekom Srbije.

"Kada govorimo o završetku privatizacije nema signala da će 31. maj biti probijen kao rok za restrukturiranje preduzeća. Optimistični smo da Vlada vodi proces tako da će na kraju dovesti do rešenja za te kompanije. A za svako od njih potrebno je posebno rešenje."

Kao glavni rizik za rast Srbije u Izveštaju se navodi odlaganje strukturnih reformi, zbog izbora, na primer, što bi, po oceni Svetske banke moglo da odvrati strane investitore.

XS
SM
MD
LG