Linkovi

Svetska banka o istočnoj Aziji


Hong Kong je jedan od vodećih ekonomskih centara u Istočnoj Aziji
Hong Kong je jedan od vodećih ekonomskih centara u Istočnoj Aziji

Svetska banka je saopštila da je rast u istočnoazijskim ekonomijama u usponu i dalje jak, ali da one moraju da smanje zavisnost od izvoza

Banka čije je sedište u Vašingtonu, u svom danas objavljenom dvogodišnjem izveštaju, iznosi očekivanje da će se ovogodišnji rast u Istočnoj Aziji bez Japana, smanjiti na 7,6 odsto, u odnosu na 8,2 odsto 2011. U izveštaju se takođe navodi da će globalna potražnja po svemu sudeći ostati mala, zbog neizvesnosti u pogledu evropske dužničke krize i traljavog opravka američke ekonomije.

Na Evropsku uniju, Sjedinjene Države i Japan, otpada više od 40 odsto regionalnog izvoza. Iako se ukazuje da je većina istočnoazijskih ekonomija spremna za dalje spoljne potrese, navodi se da bi vlade tih zemalja morale više da rade na smanjenju zavisnosti od trgovine i pronađu nove načine podsticanja rasta i domaće potražnje. Svetska banka je takođe saopštila da siromaštvo u Istočnoj Aziji nastavlja da se smanjuje.

Predviđa se da će broj ljudi koji žive sa manje od dva dolara dnevno, ove godine da se smanji za 24 miliona. Ipak, procenjuje se da trećina stanovnika u regionu i dalje živi u siromaštvu. Razvoj Istočne Azije se ubrzava uprkos tome što se kineska ekonomija usporava više nego što se očekivalo. Svetska banka predviđa će se kineska ekonomija – druga po veličini u svetu – ove godine rasti po stopi od 8,2 odsto, što je manje od 9,2 odsto u 2011.

XS
SM
MD
LG