Linkovi

Bajden: Rusija jedina odgovorna za rat; Zelenski upozorio da nije samo Ukrajina ugrožena


Američki predsednik za govornicom u Ujedinjenim nacijama (Foto: REUTERS/ Kevin Lamarque)

Džo Bajden, predsednik Amerike, u obraćanju pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija pozvao je svetske lidere da podrže Ukrajinu u ratu protiv Rusije.

"Rusija veruje da će se svet iscrpeti i dozvoliti joj da uništava Ukrajinu bez posledica“, rekao je Bajden u govoru. „Ako dozvolimo da Ukrajina bude podeljena, da li je nezavisnost bilo koje nacije bezbedna?“

Bajden je pozdravljen aplauzom kada je rekao da će Amerika i njeni saveznici stajati uz Ukrajinu dok se bori za slobodu.

"Samo Rusija snosi odgovornost za ovaj rat. I samo Rusija ima moć da ga završi momentalno”, poručio je predsednik Amerike, koji se godinu dana uoči trke za reizbor suočava sa kritikama nekih republikanaca koji traže da SAD troše manje novca na rat u Ukrajini.

U periodu trajanja Generalne skupštine UN, američka vlada je opredelila novi paket pomoći Ukrajini za rat protiv Rusije.

Bajden je istakao i da ruska agresija na Ukrajinu i okupacija dela teritorije te države predstavlja kršenje Povelje UN i glavnog principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Generalnoj skupštini se nešto posle Bajdena obratio i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski – koji je doputovao u Njujork, i govorio uživo u središtu svetske organizacije prvi put od kada je Rusija započela agresiju na Ukrajinu u februaru 2022.

Zelenski je poručio da je potrebno jedinstvo da se zaustavi ruska agresija na Ukrajinu kako bi svet mogao da se fokusira na globalne izazove. Naglasio je da ruski predsednik Vladimir Putin ne ugrožava samo Ukrajinu već i ceo međunarodni poredak i naglasio da Moskva sve pretvara u oružje – od nuklearnih elektrana, do svetskog tržišta hrane.

„Rusija vrši genocid kidnapovanjem ukrajinske dece“, takođe je izjavio ukrajinski lider, podsećajući da je zbog tih otmica i deportacija, Međunarodni krivični sud u Hagu izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika.

Zelenski je takođe istakao da Rusija ne ugrožava samo Ukrajinu.

"Cilj sadašnjeg rata protiv Ukrajine je da se naša zemlja, naši ljudi, naši životi i resursi pretvore u oružje protiv vas - protiv međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima", rekao je.

Zelenski je naglasio da Ukrajina radi sve što može da osigura da se, posle ruske agresije, niko na svetu neće usuditi da napadne drugu zemlju i poručio: "Ratni zločini moraju da se kazne, deportovani moraju da se vrate kući, okupator mora da se vrati u svoju zemlju".

Takođe je najavio da Kijev radi na pripremama za globalni mirovni samit i rekao da se o jedinstvu treba govoriti otvoreno, a ne iza zatvorenih vrata.

"Zlu se ne može verovati, samo pitajte Prigožina", kazao je, misleći na šefa plaćeničke jedinice Vagner koji je poginuo u avionskoj nesreći prošlog meseca, nakon što je poveo pobunu protiv ruskog predsednika.

Govor je završio rečima "Slava Ukrajini", posle čega je dobio ovacije publike.

Očekuje se da će Zelenski govoriti i na sednici Saveta bezbednosti UN o situaciji u Ukrajini u sredu. Rusija, koja od februara 2022. sprovodi agresiju na tu zemlju, nalazio se među pet stalnih članica tog tela sa pravom veta.

Bajden i Zelenski trebalo bi na marginama zasedanja Generalne skupštine da održe bilateralni sastanak.

Bajden: Nećemo sukob sa Kinom, klimatske promene pretnja za čovečanstvo

U svom govoru u Generalnoj skupštini, američki predsednik Bajden je takođe govorio o odnosima i konkurenciji sa Kinom, te istakao da Vašington želi da se ponaša razumno i odgovorno.

“Želim da budem jasan i konzistentan. Želimo da se na odgovoran način odnosimo prema nadmetanju naše dve zemlje, tako da ono ne preraste u sukob”, istakao je on.

Bajden je govorio i o klimatskim promenama, rekavši da najnovije ekstremni vremenski događaji ukazujuna potencijalnu pretnju celom čovečanstvu.

“Od prvog dan moje administracije, SAD na klimatske promene gledaju kao na egzistencijalnu pretnju, ne samo za nas, već za čovečanstvo”, naveo je.

Bajden će kasnije prisustvovati i samitu sa predsednicima Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana.

U sredu će se sresti sa Luizom Inasiom da Silvom Lulom, predsednikom Brazila, kao i sa Benjaminom Netanjahuom, premijerom Izraela.

Prema protokolu, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš započeo je seriju višednevnih obraćanja. U istom danu trebalo bi govore da brazilski predsednik Lula da Silva, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, japanski premijer Kišida Fumio i iranski predsednik Ebrahim Raisi.

Među ostalima su predsednici Poljske, Kube, Južne Afrike, Argentine, Nigerije i Senegala.

Utorak je dan kada će se nastaviti debata u telima UN o načinima postizanja razvojnih ciljeva širom sveta.

Gutereš je u ponedeljak upozorio da je rekao da je svega 15 procenata od ukupno 17 ciljeva iz oblasti održivog razvoja na putu da se postigne do 2030. godine.

Umesto da nikoga ne ostavimo iza sebe, rizikujemo da to učinimo održivom razvoju. Tim ciljevima potreban je globalni plan spasavanja“, upozorio je generalni sekretar svetske organizacije.

Ukazao je da je okupljanje svetskih lidera trenutak kada je potrebno da pruže konkretne planove za ubrzanje napretka.

Kako ukazuju Ujedinjene nacije važni ciljevi koje je potrebno ostvariti su okončanje siromaštva i gladi, siguran pristup energiji, borba protiv klimatskih promena i promovisanje rodne ravnopravnosti.

U izveštaju su korišćene neke informacije Asošijeted presa, Rojtersa i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG