Linkovi

FBI i partneri upozoravaju na globalnu krizu seksualnog iznuđivanja, ugroženi maloletnici


ARHIVA - Grb FBI na zidu zgrade te agencije u Omahi, u Nebraski
ARHIVA - Grb FBI na zidu zgrade te agencije u Omahi, u Nebraski

FBI i agencije za sprovođenje zakona četiri druge države, američke saveznice, oglasili su uzbunu zbog dramatičnog povećanja šema takozvane "seksualne iznude" usmerenih na maloletnike u aplikacijama za igre i drugim digitalnim platformama, saopštivši da je to postala globalna kriza.

Šeme seksualnog iznuđivanja, u kojima se žrtve primoravaju da šalju eksplicitne fotografije i da im se zatim iznuđuje novac, ciljaju žrtve svih uzrasta, ali nedavni incidenti ukazuju na to da su dečaci tinejdžeri primarna meta.

Na sajtovima za igrice i aplikacijama za video ćaskanje, predatori, često odrasli koji žive u zapadnoj Africi i predstavljaju se lažno kao mlade devojke, prevare žrtve da im pošalju eksplicitne video snimke ili fotografije, a zatim prete da će objaviti materijal osim ako im ne pošalju novac ili poklon kartice.

U zajedničkom upozorenju, FBI i partnerske institucije u Australiji, Kanadi, Novom Zelandu i Velikoj Britaniji saopštili su da su registrovali "eksploziju" u broju takvih slučajeva tokom prošle godine. Problem se dešava širom sveta, rekli su.

"Finansijska iznuda ima daleko širi uticaj od samo naše zemlje i naše dece — to je globalna kriza koja zahteva pažnju svih", rekao je direktor FBI Kristofer Rej u saopštenju.

"FBI radi ruku pod ruku sa našim međunarodnim partnerima na sprečavanju da deca postanu žrtve ovog tragičnog zločina. Svi smo dužni da podržimo i osnažimo žrtve da istupe i pokažu im da postoji život i posle (tih) fotografija".

Upozorenje dolazi pošto je Sekretarijat za pravosuđe izvestio u decembru da je više od 3.000 maloletnika, prvenstveno dečaka, bilo na meti finansijske iznude 2022. godine, što je naglo povećanje u odnosu na prethodne godine. Više desetina žrtava izvršilo je samoubistvo.

Na meti predatora su obično maloletnici između 14 i 17 godina, iako su identifikovane žrtve od 10 godina, prema Sekretarijatu za pravosuđe.

"Iako se finansijska iznuda vrši virtuelno, ona može imati ozbiljne posledice izvan mreže", navodi se u saopštenju FBI.

"Posle pretnji i agresije, žrtve se mogu osećati usamljeno, postiđeno, uplašeno, a ta osećanja mogu dovesti do toga da deca pribegnu samopovređivanju".

Mišel DeLun, izvršna direktorka Nacionalnog centra za nestalu i eksploatisanu decu, rekla je da je njen centar primio više od 10.000 prijava u vezi za seksualnom iznudom u protekloj godini.

"Razumemo kako mlade žrtve ovog zločina mogu da se osećaju kao da nema izlaza, ali želimo da znaju da nisu sami", rekla je DeLun, pozivajući roditelje da razgovaraju sa svojom decom.

XS
SM
MD
LG