Linkovi

Svet o Notr Damu: Solidarnost, molitve i pomoć


Katedrala Notr Dam, dan posle požara, 16. april 2018.

Dan posle požara u Notr Damu, iz svih krajeva svijeta stižu ponude za pomoć Francuskoj u obnovi katedrale. Solidarnost sa Parizom izrazili su brojni svjetski lideri, među kojima je i predsjednik Donald Tramp koji je francuskom lideru ponudio američku pomoć.

Zvona na londonskoj Vestminsterskoj opatiji oglasila su se u trenutku kada je u Parizu počeo požar u čuvenoj francuskoj katedrali. Snimci iz francuske prijestonice šokirali su i rastužili svijet. Iz svih krajeva, upućuju se poruke solidarnosti i ponude i pozivi za pomoć u obnovi Notr Dama.

Želio bih da uputim riječi utjehe i solidarnosti sa francuskom nacijom u svijetlu tragedije u Parizu, i to ne samo kao predsjednik Evropskog savjeta, već i kao stanovnik Gdanjska, koji je bio 90 odsto uništen i zapaljen, a kasnije obnovljen. I vi ćete obnoviti vašu katedralu. Iz Strazbura, francuske prijestonice Evropske unije, pozivam svih 28 članica da učestvuju u tom zadatku. Znam da Francuska to može sama, ali ovdje nije samo riječ o materijalnoj pomoći. Zbog požara u Notr Damu, svjesni smo da nas povezuje nešto mnogo važnije i dublje od sporazuma”, poručio je u Evropskom parlamentu predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

„Notr Dam nije samo simbol hrišćanstva u Francuskoj, već je i naše zajedničko evropsko nasledje. Zbog toga smo spremni da radimo zajedno na obnovi i da ponudimo njemačku ekspertizu i iskustvo“, istakla je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Unutrašnjost katedrale Notr Dam posle požara
Unutrašnjost katedrale Notr Dam posle požara

Vatikan i UN nude ekspertizu

Za Notr Dam, molitve pape Franje u Vatikanu. Katedrala, kako je saopšteno, uvijek će biti mjesto gdje vjernici i oni koji to nisu, mogu da se okupe u najdramatičnijim trenucima u francuskoj istoriji. Sveta stolica nudi i tehničku pomoć.

“Tehnička ekspertiza u umjetničkoj restauraciji je možda jedan od najvećih doprinosa koji Sveta stolica može da pruži. Mislim da će, pored konkretnih donacija, biti upućena i tehnička podrška, jer mi imamo muzeje u Vatikanu i vještine koje su prepoznate širom svjeta”, rekao je predsjednik Savjeta za kulturu Đanfranko Ravazi.

"Prvi utisak je da smo se našli u sred katastrofe univerzalnih razmjera. To ne pogađa samo Pariz I Francusku, već sve. Šokantno je koliko su ta zdanja trošna i koliko se brzo požar proširio”, naglasio je ekspert za restauraciju muzeja u Vatikanu Paolo Violini.

Ekspertizu nude i Ujedinjene nacije.

"Već smo u kontaktu sa ekspertima i spremni smo da pošaljemo vanrednu misiju da procijeni štetu, očuva ono što se može očuvati i da isplanira kratkoročne i dugoročne mjere”, najavila je portparolka UN u Ženevi Alesandra Velući.

Požar u Notr Damu
Požar u Notr Damu

"Godine, a možda i decenije za obnovu"

Zvaničnici još jedne svjetski poznate gotske katedrale, u Kelnu, koja je teško oštećena u Drugom svjetskom ratu, upozoravaju da će za obnovu Notr Dama biti potrebne godine, a možda i decenije.

“Riječ je o tragediji evropskih dimenzija, zato što je gotski stil takoreći nastao u Francuskoj. Mnoge crkve i katedrale u Evropi rađene su po uzornu na francuske katedrale. To je naravno bio slučaj sa katedralom u Kelnu. Kada je poslednji kamen postavljen na Notr Damu, prvi je položen ovdje u Kelnu, zbog čega nas sve ovo mnogo pogađa”, rekao je arhitekta Peter Fisenih.

Tramp ponudio Makronu pomoć

U Sjedinjenim Državama, predsjednik Donald Tramp je u telefonskom razgovoru izrazio saučešće francuskom lideru Emanuelu Makronu i ponudio američku pomoć. Oglasili su se i lideri Katoličke crkve u Americi.

Predsednici SAD i Francuske, Donald Tramp i Emanuel Makron (arhiva)
Predsednici SAD i Francuske, Donald Tramp i Emanuel Makron (arhiva)

“U ime naše voljene katedrale Svetog Patrika i stanovnika Njujorka, izražavamo ljubav, solidarnost, molitve i tugu koju osjećamo zbog katastrofalnog požara u katedrali Notr Dam, u srcu Pariza, u samom srcu Evrope i svakako u srcu civilizacije”, rekao je njujorški nadbiskup Timoti Dolan.

U znak solidarnosti sa Francuskom, aerodrom u San Francisku je dan posle požara bio obasjan bojama zastave te zemlje. Saučešće francuskim vlastima i Francuzima, između ostalih, izrazile su i vlade u Japanu i Južnoj Koreji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG